Aanleunwoning

Een aanleunwoning is een (huur)woning voor ouderen. De woning ligt dichtbij een instelling voor ouderenzorg. U woont er zelfstandig en kunt gebruik maken van bepaalde voorzieningen van de zorginstelling.

Wie komt in aanmerking voor een aanleunwoning?

  • De minimale leeftijd is meestal 55+ of 65+.
  • U moet redelijk goed kunnen lopen en zelfstandig zijn.
  • Vaak is een inschrijving nodig bij de gemeente waar de woning staat.

Het aanbod van aanleunwoningen verschilt per gemeente. Het Wmo-loket in uw gemeente kan u hierover meer informatie geven.

Welke services biedt een aanleunwoning?

Aanleunwoningen horen bij een zorginstelling voor ouderen, zoals een verzorgingshuis of verpleeghuis. Meestal is het mogelijk om voorzieningen van die zorginstelling te gebruiken tegen lage kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Maaltijden en boodschappen laten bezorgen.
  • De recreatieruimte gebruiken.
  • De kapper van de zorginstelling.
  • Een alarmeringsysteem voor hulp in nood. 

Wat precies mogelijk is, verschilt per instelling. Vraag bij de instelling wat mogelijk is en wat de kosten zijn.

Worden de kosten voor de woning vergoed?

Een seniorenwoning is een zelfstandige woning. U betaalt huur en servicekosten. Die worden niet vanuit de zorg vergoed. Misschien kunt u wel huurtoeslag krijgen. Dat is afhankelijk van uw inkomen. Huurtoeslag krijgt u van de Belastingdienst.

Wordt zorg in een aanleunwoning vergoed?

Heeft u hulp en zorg thuis nodig, zoals huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding in het dagelijks leven (bijvoorbeeld hulp bij de administratie)? Deze hulp wordt vergoed als u hiervoor een indicatie heeft. Een instantie bekijkt dan welke zorg u nodig heeft. Meestal is dat de gemeente, soms het CIZ.

Kijk bij Hulp en zorg thuis hoe dit geregeld is.