Terugblik op de inspiratiesessie: Ondersteunende Communicatie

Wat als je niet goed (genoeg) kunt praten? Hoe maak je dan duidelijk wat je wil zeggen, wat je voelt of wat je ideeën zijn? Voor veel volwassenen en kinderen is het onmogelijk om zich met spraak of gebaren goed te uiten. Ook het begrijpen van gesproken of geschreven taal of gebarentaal kan moeilijk zijn. Iedereen heeft het recht om te communiceren en daarmee het recht op toegang tot passende communicatievormen.

Op 29 september 2021 vond er een online inspiratiesessie plaats over Ondersteunde Communicatie. Hierin toonde regisseur Mannin de Wildt, zelf moeder van een dochter die niet kan spreken, een film over Evi, die niet kan praten.* Daarna ontkrachtten Stijn Deckers (Stichting Milo) en Maartje Radstaake (ISAAC-NF, Radboud Universiteit, Stichting Milo) een aantal mythes over OC. Vervolgens presenteerde Timothy den Hartog, is een sociale jongeman van 29 jaar met een lichamelijke en verstandelijke beperking, zijn spraakcomputer. De sessie eindigde met een Q&A van Stijn en Maartje.

*Vanwege een error in de ondertiteling is de film over Evi uit de opname gehaald. Wij voegen de link hiernaar zo snel mogelijk toe aan deze pagina, dus kom nog eens terug!

Bekijk de opname van de inspiratiesessie op Youtube.

Jongeman die niet kan praten gebruikt spraakcomputer