Lancering Week van het Extraatje010 | Centrale Bibliotheek Rotterdam

Wil jij niet langer geld mislopen? Kom dan 23 november naar de lancering van de allereerste Week van het Extraatje010! Verschillende Rotterdamse en landelijke organisaties staan klaar in de Centrale Bibliotheek Rotterdam om samen met jou te bepalen op welke financiële extraatjes jij recht hebt. Soms gaat het om wel een paar honderd euro per jaar. Ze vertellen je ook precies wat je nodig hebt voor jouw aanvraag en helpen je daarmee. Direct of later in de week. Zo loop je niet langer geld mis.

Extraatjes?

Er bestaan verschillende financiële regelingen, zoals toeslagen en kwijtscheldingen, voor mensen met een lager inkomen om hen te helpen rondkomen. Tijdens de informatiemarkt op 23 november vertelt gemeente Rotterdam je alles over de Bijzondere bijstand, Kwijtschelding van de afvalstoffenheffing en het AOW-tegoed. Zorgverzekeraar VGZ kan je precies vertellen of de gemeente meebetaalt aan jouw zorgverzekering via het VGZ Rotterdampakket. En de Sociale Verzekeringsbank en NOOM informeren je over de Aanvullende Inkomensondersteuning voor AOW-gerechtigden. 

Hulp met aanvragen

Omdat het systeem van aanvragen van financiële regelingen niet altijd makkelijk is, kan je daarbij ook geholpen worden. Zowel met het gebruik van een computer, als bij het invullen van de benodigde gegevens. Waar mogelijk, gebeurt dat gelijk in de bibliotheek. In andere situaties bepalen ze samen met jou waar en wanneer je later in de week geholpen kunt worden én wat je daarvoor nodig hebt. Van 23 t/m 29 november zijn er in iedere Rotterdamse wijk gratis spreekuren waar je geholpen wordt met jouw aanvraag.

Ontspanning op het programma

Naast informatie, advies en hulp met financiële regelingen, is er 23 november nog meer te beleven in de Centrale Bibliotheek. Ter afwisseling en ontspanning kan je bijvoorbeeld een aantal leuke spelletjes spelen en ontvang je van verschillende organisaties een aardigheidje. Wil je nog meer leren op deze dag? Ook dat kan! Stel je vragen over jouw laptop, tablet of mobiele telefoon, of meld je aan voor een gratis training of cursus om je digitale vaardigheden te verbeteren.

Aanmelden informatiemarkt

Je kunt je gratis aanmelden voor de informatiemarkt op 23 november. Je bent welkom tussen 10.00 en 12.00 uur of van 13.00 tot 15.00 uur. Bel gratis naar 010 - 281 63 37, op maandag of donderdag tussen 09.00 en 13.00 uur of mail naar info@netwerkdigitaleinclusie.nl en geef je keuze voor de ochtend of de middag door.

Week van het Extraatje010

De Week van het Extraatje010 is een initiatief van Netwerk Digitale Inclusie 55+ en programma Toegankelijk Toekennen van gemeente Rotterdam. Een initiatief dat hard nodig is omdat er nog te weinig Rotterdammers gebruik maken van de beschikbare regelingen om een laag inkomen aan te vullen. Juist de mensen met de grootste behoefte, blijken moeite te hebben met het aanvragen van deze regelingen. Een groot deel bestaat uit 55-plussers met beperkte digitale vaardigheden. Daarom is het belangrijk om hen te helpen.

De gemeente Rotterdam doet dat door met het programma Toegankelijk Toekennen het aanvraagproces te vereenvoudigen. En de partners van het Netwerk Digitale Inclusie 55+ werken samen aan het verbeteren van de digitale vaardigheden van de aanvragers. In de Week van het Extraatje010 bundelen ze hun krachten om oudere Rotterdammers met een lager inkomen te informeren over het bestaan van financiële ondersteuning en hen direct te helpen bij het (digitaal) aanvragen. Zo lopen Rotterdamse ouderen niet langer een essentiële aanvulling op hun inkomen mis. 

De lancering van de Week van het Extraatje010 wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Rotterdam, VGZ, SVB, NOOM, Rabobank en Regelhulp. Het hulpaanbod in de wijken wordt aangeboden door Buurtwerk, Pit010, Humanitas, DOCK, SOL, DIA, WMO Radar en Welzijn op de Hoek.