De eerste Regelhulp Meet-up: live in Rotterdam

Donderdag 27 mei waren we voor de eerste Regelhulp Meet-up te gast bij het Huis van de Wijk* de Kip in Rotterdam. Deze Meet up stond in het teken van ontmoetingen creëren en verbindingen leggen met zorgorganisaties en -professionals. Ook is het gidsje ‘Regelhulp editie Rotterdam’ uitgedeeld. In dit gidsje staat informatie over het regelen van passende zorg en ondersteuning voor ouderen.

“Het is een mooie aanvulling op de Regelhulp website”, vertelt Eefje Klijberg, een van de makers van het gidsje. “In dit boekje staat Rotterdam centraal, en hebben we gekeken hoe we landelijke informatie konden aanvullen met mooie voorbeelden uit Rotterdam. We zijn begonnen met de doelgroep ouderen, maar we willen zeker nog meer gidsjes maken.”

Regelhulp website

Regelhulp.nl is een website van het ministerie van VWS, voor mensen met een ziekte of beperking. De website biedt eenvoudige informatie over zorg en ondersteuning, en inspiratie voor maatwerk bij ingewikkelde zorgvragen.

Welkom met koffie

Om 10.00u stroomt de eerste groep mensen binnen bij wmo radar, de locatie van het Huis van de Wijk in het centrum. Vanuit de koffie bakfiets worden heerlijke cappuccino’s gemaakt, om de dag goed te beginnen. Na een welkomstwoord van het team van Regelhulp en een toelichting op de Regelhulp website is het tijd voor het uitreiken van het gidsje.

Uitreiking gidsje

Het gidsje kon niet tot stand komen zonder de inbreng van anderen. Eén van de geïnterviewden is Peter van de Wal van de Doorlopers. Een aantal jaar geleden volgde Peter een valpreventie cursus bij wmo radar. Toen september 2019 in het teken stond van wandelen, raakte Peter geïnspireerd. Hij startte de wandelgroep ‘De Doorlopers’. Drie keer per week verzamelt de groep bij het Huis van de Wijk de Kip, om vanuit daar een flinke wandeling door Rotterdam te maken. Een mooie manier om mensen te ontmoeten.

Peter: “Het is de gezelligheid, en de mensen om je heen. We lopen door heel de stad, van Crooswijk tot het Noorden en langs de Maas. De Maas is toch wel mijn favoriete plek. Ik zeg altijd: ‘Kijk om je heen en sta open voor de stad.’ En na afloop drinken we altijd koffie met elkaar bij Huis van de Wijk.” “Met de wandelgroep kom ik op plekken waar ik nooit ben geweest”, vertelt een andere wandelaar. Zijn verhaal en informatie over hoe zorg en ondersteuning te regelen is vind je in het gidsje. Deze informatie is ook online beschikbaar op www.regelhulp.nl.

Ontmoeten en verbinden

Naast het uitreiken van het gidsje, stond de dag in het teken van ontmoetingen creëren en verbindingen leggen met zorgorganisaties en -professionals. Een van die professionals is Mieke Melis, buurtcoach voor ouderen en kwetsbaren bij wmo radar. Mieke vertelt over haar link met de wandelgroep: “Mijn rol is het verbinden van ouderen aan de groep, en het faciliteren van koffie en thee na afloop. Mensen komen bij wmo radar terecht via de programmering van Huis van de Wijk. De programmering passen we aan op de wensen van de ouderen. Ook is er een buurtrestaurant.”

Mantelzorg

Ook gingen we in gesprek met Sandro Toma, mantelzorgcoach bij wmo radar, de welzijnspartij in het centrumgebied van Rotterdam, en daarnaast ook werkzaam bij Mantelfoon. “De rol van de mantelzorgcoach bij wmo radar is divers. Ik fungeer als klankbord, vaak helpt dat mantelzorgers al heel erg. Ook neem ik regelmatig uitzoekwerk uit handen en faciliteer ik uitwisselingsbijeenkomsten. Voor een mantelzorger kan het heel prettig zijn om in gesprek te gaan met mensen die begrijpen in welke situatie diegene zit.”

Mantelfoon is een gratis telefonische dienst, die altijd bereikbaar is. Mantelzorgers kunnen er terecht met allerlei vragen, en voor advies, ondersteuning of een luisterend oor. Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. “Het is ontstaan omdat de gemeente op basis van ervaringen uit de praktijk goed heeft ingespeeld op de behoefte aan een laagdrempeling steunpunt voor mantelzorgers”, vertelt Sandro. “”Er is dus heel goed gekeken naar wat in de praktijk wel en niet goed werkt. De dienst is daarop afgestemd.”

Landelijke organisaties

Waar het gidsje ‘Regelhulp editie Rotterdam’ de landelijke mogelijkheden en wetgeving in de zorg samenbrengt met de lokale initiatieven, waren er ook vertegenwoordigers van de landelijke organisaties. Zo was bijvoorbeeld Brigitte Wolters van de SVB aanwezig, wat mooie inzichten opleverde over hun werkwijze en inhoud bij de andere aanwezigen.

Hoe verder

Deze zomer trekken we met de koffiekar langs steden in de Randstad, om te ontmoeten en verbinden. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op 8 juli. Houd onze social media en de Regelhulp website in de gaten om op de hoogte te blijven.

Wil je het gidsje ook ontvangen? Mail dan naar regelhulp@minvws.nl met in de onderwerptitel ‘Regelhulp editie Rotterdam’.

* De Huizen van de Wijk zijn een ontmoetingsplek, voor de wijk én door de wijk. Buurtbewoners zijn er welkom voor activiteiten, zoals taallessen en sportieve activiteiten.

Op 8 juli organiseren we de tweede Regelhulp Meet-up in Rotterdam. Wil je er bij zijn? Bekijk hier de uitnodiging en meld je aan.