Een terugblik op de tweede Regelhulp meet-up

Op donderdag 8 juli organiseerde Regelhulp samen met het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) de tweede Regelhulp meet-up in Rotterdam. Met een koffiekar gingen we langs twee bibliotheken om ontmoetingen te creëren en verbindingen te leggen met zorgorganisaties en -professionals. Een geslaagde dag!

Deze Regelhulp meet-up richtte zich op landelijke en regionale Rotterdamse organisaties en initiatieven die te maken hebben met zorg en ondersteuning voor ouderen. Ook was deze dag voor ouderen die graag meer willen weten over hoe zij zelf zorg en ondersteuning kunnen regelen. We deelden het Regelhulp-gidsje editie Rotterdam uit met informatie over het regelen van zorg en ondersteuning voor ouderen.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook gaat contact met de overheid steeds vaker digitaal. Informatiepunt Digitale Overheid helpt mensen die hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste informatie. De Informatiepunten bevinden zich in bibliotheken door heel Nederland. Hulpverleners denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Bijvoorbeeld over het aanvragen van een DigiD.

Bibliotheekmedewerker Basisvaardigheden Annelies Maris was nauw betrokken bij de organisatie van de meet-up. Ze vertelt: “Als je dingen online wil regelen, raak je soms al snel de weg kwijt. Het internet kan een doolhof zijn. Hoe fijn is het dan als je een bibliotheek binnen kunt stappen en gewoon persoonlijk iemand kunt spreken en vragen kunt stellen? Wij zijn er om aandacht te besteden aan die mensen en kijken hoe wij hen verder kunnen helpen.”

Informatie uitwisselen

Bij de meet-up waren verschillende zorgprofessionals aanwezig, zoals bijvoorbeeld Rabin Ramadhin, vrijwilliger bij Wmo Radar. Rabin: “Ik ben hier vandaag omdat informatievoorziening enorm belangrijk is. Ouderen kennen hun digitale weg vaak nog niet. Daarnaast betekent het als je iets kan lezen, niet meteen dat je het ook begrijpt. Wij proberen ouderen te informeren en ze te ondersteunen.”

Een andere professional is Merit van Breukelen, projectleider bij het Netwerk Digitale Inclusie 55+. “Het is belangrijk dat mensen de digitale wereld en digitale overheid leren kennen. Wij kijken welke stappen nodig zijn om mensen de juiste vaardigheden te leren. Als je een DigiD wil aanvragen heb je al behoorlijk wat vaardigheden nodig. Daarnaast heb je natuurlijk ook een laptop of telefoon met werkend internet nodig. Daarom is het voor mensen met een beperkt budget ook moeilijker.”

Tijdens de meet-up heeft Merit contact gelegd met verschillende professionals en cliënten. “Ik heb vandaag mensen binnen de gemeente Rotterdam gesproken waar ik eerder nog geen contact mee heb gehad. Wat zij doen ligt heel erg in lijn met wat wij op dit moment aan het doen zijn, dus het is mooi om daar verbinding mee te maken. Daarnaast is het natuurlijk mooi om het gesprek te voeren met mensen die met digitale uitdagingen te maken hebben. Om ze te wijzen op de mogelijkheden die er in Rotterdam zijn. Veel mensen zijn niet bekend met deze mogelijkheden.”

Donald Duck

Tijdens de meet-up werd een speciale uitgave van Donald Duck uitgedeeld, ontwikkeld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In ‘Donald Duck duikt in de digitale wereld’ leren de inwoners van Duckstad alles over de digitale wereld. Het blad leverde veel enthousiaste reacties op.

Stichting Humanitas

Stichting Humanitas was ruim vertegenwoordigd tijdens de meet-up. Zo was Fleur Schrijver aanwezig, mantelzorgondersteuner bij Stichting Humanitas in Rotterdam. Fleur: “Ik wil dat andere professionals mij weten te vinden. Als zij ergens tegenaan lopen wil ik dat ze weten dat ze mij kunnen inzetten voor ondersteuning.”

Ook aanwezig namens Stichting Humanitas was budgetcoach Iriabeth Schoop. Iriabeth: “Wij zijn hier vandaag om informatie op te doen en uit te wisselen. Hoe meer professionals wij ontmoeten, hoe beter wij onze cliënten kunnen helpen. Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen, en fijn om andere professionals te ontmoeten die tegen dezelfde dingen aanlopen.”

Zien we jou bij de volgende meet-up?

Deze zomer trekken we met de koffiekar langs steden in de Randstad, om te ontmoeten en verbinden. De eerstvolgende bijeenkomst is in augustus. Houd onze social mediakanalen en de Regelhulp website in de gaten om op de hoogte te blijven.

Bekijk de sfeerimpressie van de meet-up: Regelhulp meet-up 8 juli 2021 - YouTube

Wil je het gidsje ook ontvangen? Mail dan naar regelhulp@minvws.nl met in de onderwerptitel ‘Regelhulp editie Rotterdam’.