Onderzoek: Ervaringskennis in de GGZ blijkt verrijkend

Ggz-professionals kunnen hun eigen worsteling met psychische problemen inzetten in de zorg. Simona Karbouniaris onderzocht hoe dit gebruik van ervaringsdeskundigheid bijdraagt aan het herstelproces van cliënten en vond positieve resultaten. 

Ze ontdekte ook dat veel zorginstellingen ‘koudwatervrees’ hebben, waardoor het hen nog niet lukt om ervaringsdeskundigheid betekenisvol te integreren. Dat vraagt om meer ontwikkeling, acceptatie – en training.

Wat is nodig om zorgorganisaties ervaringsdeskundigheid effectief te laten toepassen? Om daarachter te komen, deed Simona Karbouniaris ruim vier jaar kwalitatief en participatief onderzoek. Zij voerde een literatuurstudie uit en sprak met cliënten, ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en bestuurders.

Zie Hogeschool Utrecht voor meer informatie over dit onderzoek.