Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Aangepast lezen

Voor 'aangepast lezen' zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Ze worden veel gebruikt bij visuele beperkingen en bij dyslexie. Maar ze kunnen ook handig zijn bij een lichamelijke beperking (bijvoorbeeld als het moeilijk is om een boek vast te houden of de bladzijden om te slaan), adhd, pdd-nos, dyscalculie en/of een leerstoornis.

Manieren van aangepast lezen

Aangepast lezen kan op verschillende manieren:

  • Gesproken teksten
  • Teksten in braille
  • Teksten in grote letters
  • Landkaarten in reliëf

Leveringsvormen

Ingesproken teksten van bijvoorbeeld boeken, kranten en tijdschriften kunt u op cd-rom krijgen (Daisy-rom). Maar u kunt ze ook via internet beluisteren (streaming) of met een speciale app bekijken. Stichting Aangepast Lezen geeft hier meer informatie over.

Landelijke uitleenservice 

Aangepast lezen is de landelijke service van de openbare bibliotheken voor mensen met leeshandicap. Hier kunt u gesproken boeken, kranten en tijdschriften lenen op Daisy cd-rom of beluisteren via internet of een speciale app.

Uitleenservice schoolboeken

Bij Dedicon kunnen leerlingen met dyslexie, adhd, een visuele beperking of een leerstoornis aangepaste schoolboeken bestellen. Lidmaatschap van Dedicon is noodzakelijk.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.