Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Aanleunwoning

Een aanleunwoning is een (huur)woning voor ouderen. Aanleunwoningen liggen meestal op het terrein van een verzorgings- of verpleeghuis. De aanleunwoning 'leunt' tegen het verzorgings- of verpleeghuis aan. Bij de woning wordt service vanuit een verzorgings- of verpleeghuis geboden.

Welke service is mogelijk?

In een aanleunwoning krijgt u service van het verzorgings- of verpleeghuis als u dat wilt. U kunt bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen laten bezorgen, de recreatieruimte gebruiken en naar de kapper en de pedicure van het verzorgings- of verpleeghuis gaan.

Via een alarm in huis kunt u in noodsituaties direct hulp van het verzorgings- of verpleeghuis oproepen.

Wonen in een aanleunwoning 

Voor aanleunwoningen geldt een leeftijdsgrens, meestal 55+ of 65+. U moet redelijk goed ter been zijn en u moet veel zelf kunnen doen. U betaalt huur en servicekosten. U komt misschien ook in aanmerking voor huurtoeslag, dit is afhankelijk van uw inkomen.

Vaak is een voorwaarde dat u ingeschreven moet staan bij de gemeente waar de aanleunwoning staat.

Hulp en zorg

U kunt bij de aanleunwoning van uw keuze navragen welke zorg en ondersteuning mogelijk is, en of u daar een indicatie voor moet aanvragen. Bijvoorbeeld voor:

Zie ook

Voor meer informatie over aanleunwoningen kunt u contact opnemen met de afdeling wonen van uw gemeente. U kunt ook bij het verzorgings- of verpleeghuis van uw keuze om meer informatie vragen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.