Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Aanleunwoning

Zelfstandig wonen met directe zorg in de buurt. Dit is mogelijk in een aanleunwoning. Een aanleunwoning is een (huur)woning voor ouderen. Deze woning staat meestal dicht in de buurt van een verzorgings- of verpleeghuis. De aanleunwoning 'leunt' tegen het verzorgings- of verpleeghuis aan. U woont zelfstandig, maar u kunt wel gebruikmaken van de service van het verzorgings- of verpleeghuis.

Voor wie?

Voor aanleunwoningen geldt een leeftijdsgrens, meestal 55+ of 65+. U moet redelijk goed ter been zijn en u moet veel zelf kunnen doen. 

Vaak is een voorwaarde dat u ingeschreven moet staan bij de gemeente waar de aanleunwoning staat.

Service van het verzorgings- of verpleeghuis

In een aanleunwoning maakt u gebruik van de voorzieningen van het verzorgings- of verpleeghuis als u dat wilt. U kunt bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen laten bezorgen, de recreatieruimte gebruiken en naar de kapper en de pedicure van het verzorgings- of verpleeghuis gaan. Via een alarm in huis roept u daarnaast in noodsituaties direct hulp van het verzorgings- of verpleeghuis op.

Kosten

U betaalt huur en servicekosten. Misschien komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Dit hangt af van uw inkomen.

Informeer bij de aanleunwoning welke zorg en ondersteuning mogelijk is. En vraag of u daar een indicatie voor moet aanvragen. Bijvoorbeeld voor verzorging en verpleging (indicatie voor wijkverpleging). Of voor begeleiding bij dagelijkse activiteiten en huishoudelijke hulp (indicatie voor Wmo-ondersteuning).

Zie ook

  • Vraag uw gemeente of het verzorgings- of verpleeghuis van uw keuze om meer informatie over aanleunwoningen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.