Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Aanpassingen in de badkamer

Met een aantal eenvoudige aanpassingen kunt u de badkamer zelf aanpassen en veiliger maken. Denk aan:

  • antislipmateriaal in het bad;
  • een douchestoel;
  • een toiletverhoger;
  • handgrepen aan de muur;
  • of een speciale wastafel.

Soms is een grotere verbouwing nodig, bijvoorbeeld de deur breed genoeg maken voor een rolstoel.

Vergoeding van aanpassingen

Veel aanpassingen in de badkamer zijn zo gangbaar en toegankelijk dat ze door de gemeente in veel gevallen niet worden vergoed. Er is dan sprake van een 'algemeen gebruikelijke voorziening'. De voorzieningen of de materialen kunt u vaak bij verschillende bouwmarkten kopen. De thuiszorgwinkel verkoopt ook hulpmiddelen, zoals een toiletverhoger en een douchestoel. Als u bijvoorbeeld een toiletverhoger voor kortere tijd nodig hebt, kunt u deze huren.

Als een verbouwing nodig is, kunt u bij uw gemeente terecht voor een eventuele vergoeding.

Wie kan u helpen?

U kunt een klussendienst inhuren. Veel klussendiensten geven korting op het tarief aan mensen met een beperking. Huurders kunnen vaak ook de woningbouwvereniging vragen om hulp.

Aanpassingen vanwege thuiszorg

Krijgt u of uw kind hulp van de thuiszorg bij de persoonlijke verzorging? Medewerkers van de thuiszorg moeten volgens de richtlijnen van de Arbowet kunnen werken. Ook als zij bijvoorbeeld helpen bij het douchen of naar het toilet gaan. Soms is daardoor een aanpassing noodzakelijk of moeten er hulpmiddelen zijn, zoals een tillift. Neem in dat geval contact op met uw gemeente.

Zijn er ook andere mogelijkheden?

Eventuele alternatieven zijn:

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.