Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Alcoholgebruik

'Drink met mate' is het algemene advies als het gaat over alcohol. Maar wat is 'met mate'? Het advies van de Gezondheidsraad luidt: 'Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag'. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Risico's

Alcohol verhoogt de kans op diverse soorten kanker, een hoge bloeddruk, een hersenbloeding, leveraandoeningen, orgaanbeschadigingen en verslaving. 

Gewoontedrinker

Hoe minder alcohol u drinkt, hoe beter. Voorkom dat alcohol drinken een gewoon wordt door niet elke dag te drinken.

Verstandig alcoholgebruik

Drink geen alcohol als:

  • U nog wilt werken, studeren of sporten.
  • U of uw partner zwanger wil worden.
  • U zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • U nog moet deelnemen aan het verkeer. De wettelijke grens voor deelname aan het verkeer is 0,5 promille. Dit is ongeveer twee glazen. Voor mensen die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, is deze grens 0,2 promille. Dit is iets minder dan een glas.
  • U gestrest bent of persoonlijke problemen hebt. Het risico dat u dan meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.
  • Pas op met alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij uw huisarts.

Jongeren

Laat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Alcohol drinken onder 18 jaar is verboden. Zie voor meer informatie over de risico's: www.alcoholinfo.nl

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.