Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

AOW (Algemene oudersdomswet)

De AOW is een basispensioen van de overheid voor mensen die de AOW-leeftijd bereiken. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit.

Voor wie?

Iedereen die in Nederland woont of werkt is automatisch verzekerd voor de AOW. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2 procent AOW-pensioen op. U kunt dus in 50 jaar een volledig AOW-pensioen opbouwen.

De AOW staat los van een pensioen dat u in loondienst of op een andere manier heeft opgebouwd. Dat pensioen heeft geen invloed op de hoogte van de AOW.

AOW aanvragen

De SVB stuurt u een brief waarin staat hoe u AOW kunt aanvragen. U krijgt die brief enige tijd voordat u de AOW-leeftijd bereikt. 

AOW buiten Nederland

Woont of werkt u in het buitenland? Dan bouwt u geen AOW op. U kunt zich wel vrijwillig verzekeren voor uw AOW-opbouw. U kunt meer lezen over vrijwillig verzekeren op de website van de SVB.

Gaat u na uw AOW-leeftijd in het buitenland wonen? Dan blijft u uw AOW-pensioen ontvangen. In sommige landen is dat wel een lager bedrag. Op de website van de SVB kunt u zien om welke landen het gaat.

Aanvulling op de AOW

Als uw inkomen beneden de bijstandsnorm ligt (bij een gekort AOW-pensioen) dan kunt u misschien een aanvulling op uw AOW krijgen. Dit heet een AIO-aanvulling. Meer informatie over de AIO-aanvulling vindt u op de website van de SVB.

Zie ook

De Sociale Verzekeringsbank geeft meer informatie over de AOW. Ook kunt u op deze website uw AOW-leeftijd uitrekenen op basis van uw geboortedatum.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.