Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Begeleiding in dagelijks leven

Vindt u (of uw kind) het moeilijk om contact te leggen met anderen? Of om uw dagelijkse activiteiten te regelen? Dan kunt u daar begeleiding voor krijgen. Een begeleider of coach geeft u praktische en sociale hulp zodat u zelfstandig kan (blijven) leven. Of ondersteunt uw kind met een ziekte, beperking of gedragsproblemen. Er zijn twee soorten begeleiding, namelijk individueel en in een groep (dagbesteding). Voorbeelden, mogelijke vergoedingen en hoe u een begeleider vindt, leest u hieronder.

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding is een-op-een-ondersteuning. Een begeleider geeft u hierbij persoonlijke ondersteuning. U krijgt mogelijk begeleiding bij de volgende activiteiten:

  • de administratie (overzicht krijgen van facturen, contracten, verzekeringen, enzovoort);
  • boodschappen doen of bij het bedienen van huishoudelijke apparaten;
  • woonbegeleiding (bijvoorbeeld leren om het huishouden te doen);
  • de opvoeding;
  • het indelen van de dag en om dingen te ondernemen;
  • het leggen van contact met mensen in de omgeving;
  • het verminderen van gedragsproblemen.

Persoonlijke verzorging

Begeleiding kan ook zijn: hulp bij uw persoonlijke verzorging om niet-medische redenen. Bijvoorbeeld als u een psychiatrische aandoening, een verstandelijke of een zintuiglijke beperking heeft. Hulp bij uw persoonlijke verzorging vanwege een medische reden krijgt u via de wijkverpleging

Groepsbegeleiding (dagbesteding)

Dagbesteding is er voor verschillende groepen mensen:

Hoe vindt u een begeleider?

In de Nationale Hulpgids vindt u gegevens van veel begeleiders (zelfstandigen, vaak betaald uit een persoonsgebonden budget).

Ook thuiszorginstellingen bieden meestal begeleiding. U vindt de adressen op Zorgkaart Nederland.

Vraag daarnaast anderen om hun ervaringen. Doe dit bijvoorbeeld in een oudergroep, lotgenotengroep of bij een cliëntenorganisatie. 

Vergoeding voor begeleiding

Uw gemeente regelt begeleiding voor u vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U moet uzelf aanmelden voor Wmo-ondersteuning bij de gemeente. Welke ondersteuning de gemeente u precies moet bieden is niet vastgelegd in de Wmo.

Individuele begeleiding en dagbesteding kunnen ook een onderdeel zijn van zorg vanuit de Wet langdurige Zorg.

Bent u (of uw kind) onder de 18 jaar? Dan regelt uw gemeente de begeleiding vanuit de Jeugdwet. Begeleiding is een vorm van jeugdhulp. Vraag aan uw gemeente hoe u toegang tot jeugdhulp krijgt. 

 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.