Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Belastingaftrek

Belastingaftrek wil zeggen dat u bepaalde kosten opgeeft bij de aangifte voor de inkomstenbelasting. Het gaat om specifieke zorgkosten (buitengewone uitgaven). U betaalt vervolgens minder belasting.

Komt u hiervoor in aanmerking?

U kunt specifieke zorgkosten opgeven als u de kosten maakt voor uzelf, uw fiscale partner en/of uw kinderen (tot 27 jaar). Maar ook kosten voor uw ouders, broers of zussen die bij u in huis wonen en afhankelijk zijn van uw zorg. Dat betekent dat ze zonder uw hulp in een verzorgings- of verpleeghuis opgenomen zouden worden.

Ook mag u kosten aftrekken voor ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder die bij u in huis wonen. Het gaat om personen met een indicatie voor verblijf in een zorginstelling.

Betaalt u weinig of geen belasting?

Hoeft u zelf nauwelijks of helemaal geen belasting te betalen? Dan kunt u extra geld terugkrijgen vanwege aftrekbare specifieke zorgkosten. U moet daarvoor wel aangifte doen bij de Belastingdienst, en daarbij de specifieke zorgkosten opvoeren. De Belastingdienst kijkt dan of u voldoet aan de voorwaarden voor deze regeling, en stuurt u daarover bericht.

Welke uitgaven tellen mee?

Specifieke zorgkosten zijn:

  • medicijnen op medisch voorschrift;
  • medische hulp;
  • hulpmiddelen zoals steunzolen;
  • vervoer, zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis;
  • een dieet (met een verklaring van een arts of een diëtist);
  • extra gezinshulp;
  • extra kleding en beddengoed;
  • reiskosten voor ziekenbezoek.

Hoe regelt u belastingaftrek?

U vermeldt de kosten wegens ziekte of handicap bij uw elektronische aangifte of op het papieren aangiftebiljet inkomstenbelasting.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.