Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Beschermd wonen

Heeft u (of een familielid) door psychische of psychosociale problemen hulp nodig bij dagelijkse activiteiten? En kunt u (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan biedt een instelling voor beschermd wonen u een beschermde en veilige woonomgeving. En u krijgt begeleiding.

Bescherming en begeleiding

Bij een instelling voor beschermd wonen woont u met meerdere mensen in één huis. U heeft een eigen kamer en deelt de badkamer, keuken en zitkamer met de andere bewoners. U krijgt regelmatig begeleiding van een (sociaal-psychiatrisch) verpleegkundige. Dat kan een paar uur per week zijn, of veel intensiever. Er zijn ook beschermd woonlocaties waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is.

Een begeleider helpt u bijvoorbeeld met het organiseren van het huishouden, de administratie of het maken van een dagindeling. In een beschermende woonvorm krijgt u geen psychische behandeling. Daarvoor kan de huisarts of psychiater u een verwijzing geven.

Hoe regelt u beschermd wonen?

Bent u ouder dan 18 jaar? Dan valt beschermd wonen onder de Wmo. Neem contact op met uw gemeente. Zij regelen de zorg en ondersteuning die vallen onder de Wmo. Misschien dat uw gemeente u doorverwijst naar een 'centrumgemeente'. Dit is een grote gemeente die voor omringende gemeenten taken uitvoert vanuit de Wmo. Via de Rijksoverheid vindt u een overzicht van de centrumgemeenten.

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan valt uw verblijf met beschermd wonen onder de Jeugdwet. Uw gemeente is voor jeugdhulp verantwoordelijk. U moet de gemeente in uw geval ook vragen om hulp.

Eigen bijdrage

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan betaalt u geen eigen bijdrage. Als u ouder bent dan 18 jaar wel. Het CAK berekent en int deze eigen bijdrage.

Andere woon-mogelijkheden:

Zie ook

  • RIBW Alliantie, voor een adres van een regionale instelling voor beschermd wonen bij u in de buurt;
  • Opvangatlas, voor adressen van instellingen voor opvang en beschermd wonen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.