Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Beschermd wonen

Heeft u (of een familielid) door psychische of psychosociale problemen hulp nodig bij dagelijkse activiteiten? En kunt u (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan biedt een instelling voor beschermd wonen een beschermde en veilige woonomgeving. En u krijgt begeleiding.

Bescherming en begeleiding

Bij een instelling voor beschermd wonen woont u met meerdere mensen in 1 huis.

  • U heeft een eigen kamer.
  • U deelt de badkamer, keuken en zitkamer met andere bewoners.
  • U krijgt regelmatig begeleiding van een - sociaal-psychiatrisch - verpleegkundige. Een paar uur per week of veel meer uren.
  • Er zijn ook beschermd woonlocaties waar u 24 uur per dag begeleiding krijgt.

Een begeleider helpt u bijvoorbeeld om het huishouden te doen. Met de administratie. Of met het maken van een dagindeling. In een beschermende woonvorm krijgt u geen psychische behandeling.

Beschermd wonen regelen

Bent u ouder dan 18 jaar?

  • Dan valt beschermd wonen onder de Wmo. Neem contact op met uw gemeente want zij regelen de zorg en ondersteuning.
  • Uw gemeente kan u doorsturen naar een 'centrumgemeente'. Dit is een grote gemeente die voor andere - kleinere - gemeenten taken uitvoert vanuit de Wmo. Op overzicht van de centrumgemeenten vindt u een overzicht.

Bent u jonger dan 18 jaar?

  • Dan valt beschermd wonen onder de Jeugdwet. Uw gemeente is ook voor jeugdhulp verantwoordelijk. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente.

Eigen Bijdrage

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan betaalt u geen eigen bijdrage. Wél als u ouder bent dan 18 jaar. Het CAK  berekent uw eigen bijdrage en stuurt u ook de rekening.

Andere woonmogelijkheden:

Meer weten?

Mail advies

U kunt het overzicht met oplossingen mailen naar uzelf of iemand anders. In de mail staat een hyperlink naar uw lijst met oplossingen. Vul hieronder het mailadres van de ontvanger in en klik op Verstuur.