Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Bewindvoerder geldzaken

Wat is een bewindvoerder?

Een bewindvoerder neemt financiële beslissingen voor u als u dat zelf niet meer kan. Bewindvoering is een vorm van wettelijke vertegenwoordiging, net als mentorschap (voor beslissingen over zorg) en curatele (voor beslissingen over financiën én zorg).

Wat doet de bewindvoerder?

De bewindvoerder moet toestemming geven voor alle uitgaven (zoals een huis of auto, maar ook kleinere uitgaven). De bewindvoerder moet daarover zo veel mogelijk met u overleggen.

Wanneer wordt bewindvoering ingesteld?

Bewindvoering is mogelijk wanneer u (tijdelijk) zelf niet kan beslissen over uw geldzaken. Bijvoorbeeld vanwege een psychiatrische ziekte, een verstandelijke beperking of dementie.

Wie bepaalt dit?

Onderbewindstelling kan niet zomaar. De rechter bepaalt dit. Hij benoemt een bewindvoerder.

Wie kan bewindvoering aanvragen?

U kunt onderbewindstelling voor uzelf aanvragen. Ouders kunnen ook bewindvoering aanvragen als hun volwassen kind wilsonbekwaam is. Ook andere familieden kunnen bewind aanvragen. Een advocaat is niet nodig.

Meer informatie over het aanvragen én beëindigen van bewindvoering vindt u op Rijksoverheid.nl.

Wie kan bewindvoerder zijn?

U kunt zelf aangeven wie uw voorkeur heeft. Vaak is een familielid de bewindvoerder. Als dat niet kan of als niemand dat wil, zijn er professionele bewindvoerders.

Goede vertegenwoordiging

De professionele wettelijk vertegenwoordigers moeten voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Die eisen gaan over opleiding, bijscholing, achtergrond, bereikbaarheid, betrokkenheid, dossiervorming, controle etc.

Uitgebreide informatie over verantwoorde en goede vertegenwoordiging vindt u op de website www.goedvertegenwoordigd.nl.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.