Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Bijstand

De bijstand is een uitkering voor mensen die tijdelijk niet genoeg geld hebben om van te leven. De gemeente betaalt de uitkering uit.

Voor wie?

De belangrijkste voorwaarden voor bijstand zijn:

  • U woont in Nederland.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft niet genoeg inkomen of eigen vermogen om van te leven.
  • U kunt geen andere uitkering krijgen.
  • U bent niet gedetineerd (u zit niet in de gevangenis).
  • U heeft geen of een beperkt eigen vermogen.
  • U doet mee aan activiteiten die uw gemeente u aanbiedt om werk te vinden.

De gemeente kan een tegenprestatie vragen: vrijwilligerswerk dat nuttig is voor de samenleving. Zie Rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Speciale regelingen

Solliciteren is verplicht

Het is de bedoeling dat u zo snel mogelijk werk vindt. U bent daarom verplicht om te solliciteren of om te re-integreren. De gemeente kan u helpen om werk te vinden. Bijvoorbeeld met een sollicitatiecursus, opleiding of taalcursus. U moet meewerken aan het vinden van werk.

Soms is een ontheffing van de sollicitatieplicht mogelijk. Bijvoorbeeld als u iemand met een ziekte of handicap verzorgt of als u niet kunt werken vanwege een beperking.

Kostendelersnorm

U krijgt een lagere bijstandsuitkering als u uw woonkosten kunt delen met huisgenoten van 21 jaar of ouder. Meer informatie over de kostendelernorm vindt u op Rijksoverheid.nl.

Hoe vraagt u bijstand aan?

U kunt een bijstandsuitkering met uw DigiD aanvragen op Werk.nl.

Zie ook

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Werkplein in uw gemeente. Op Werk.nl vindt u het adres van de vestiging in uw buurt.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.