Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. Het geld is bedoeld voor bijzondere, noodzakelijke kosten. Bijvoorbeeld als de wasmachine kapot is, of als u extra kosten hebt door een ziekte of beperking.

Voor wie?

Voor bijzondere bijstand gelden enkele voorwaarden:

  • U heeft te weinig inkomen en/of vermogen om noodzakelijke kosten zelf te betalen. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, maar ook een dure auto.
  • U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te krijgen. Ook bij een minimumloon of een AOW-pensioen kan bijzondere bijstand mogelijk zijn.
  • De kosten zijn echt noodzakelijk en u kunt ze op geen enkele andere manier vergoed krijgen. Dus ook niet via een verzekering die u af had kunnen sluiten, of via een subsidieregeling.

Bijzondere, noodzakelijke kosten

Hieronder staan enkele voorbeelden van bijzondere, noodzakelijke kosten:

  • extra kosten vanwege een ziekte of een beperking;
  • kosten voor een wasmachine, koelkast of ander huishoudelijke apparatuur;
  • kosten voor een opleiding die noodzakelijk is.

Belangrijker is wat u zelf nodig heeft. Misschien zijn bepaalde uitgaven voor u echt noodzakelijk, en voor uw buurman niet. Dat hangt af van uw omstandigheden. Bijzondere bijstand is een regeling-op-maat.

Hoogte van de bijzondere bijstand

De hoogte is afhankelijk van de kosten die u maakt. Soms wordt het hele bedrag vergoed, soms een deel.

Bijzondere bijstand aanvragen

U kunt een aanvraag indienen bij uw gemeente. Het is verstandig om de beslissing af te wachten vóórdat u de kosten maakt.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.