Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Budgetbeheer

Lukt het u niet goed om uw geldzaken op orde te houden? Dan kan budgetbeheer een oplossing zijn. Budgetbeheer betekent dat een instantie uw geld beheert. Budgetbeheer kan vrijwillig zijn of door uw gemeente worden opgelegd. Het doel is om schulden te voorkomen, of om ervoor te zorgen dat uw bestaande schulden niet groter worden.

Hoe werkt budgetbeheer?

Uw inkomen komt binnen op een aparte rekening. U krijgt zelf een afgesproken bedrag per week of per maand voor uw dagelijkse uitgaven. Daarnaast betaalt de instantie (een deel van) uw rekeningen, zoals de huur, gas, water en licht en verzekeringen. U maakt hierover afspraken. De afspraken komen in een budgetplan te staan.

Wie doet het beheer?

Een instantie voor budgetbeheer is bijvoorbeeld de gemeentelijke kredietbank, sociale dienst, een bewindvoerder of een speciaal budgetbeheerbureau. Uw gemeente kan u verwijzen naar de juiste instantie.

Hoe vraagt u budgetbeheer aan?

U kunt zelf om budgetbeheer vragen bij uw gemeente of een budgetbeheerder in uw regio.

Hoe lang duurt budgetbeheer?

Budgetbeheer is meestal tijdelijk. Het stopt zodra u uw geldzaken weer in orde hebt. Het kan ook blijvend zijn. Dat geldt voor mensen die zelf hun inkomsten en uitgaven niet kunnen beheren.

Kan budgetbeheer ook verplicht zijn?

De gemeente kan budgetbeheer in bepaalde situaties ook opleggen. Bijvoorbeeld als u een bijstandsuitkering hebt, of als onderdeel van de schuldhulpverlening.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.