Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Casemanager dementie

Als u of uw partner de diagnose dementie heeft, krijgt u veel informatie over de ziekte, zorgmogelijkheden en regels. Dit kan best ingewikkeld zijn. Een 'casemanager dementie' helpt u hierbij. Hij of zij geeft u en uw naaste ook emotionele steun. Een casemanager heet ook wel dementieconsulent of trajectbegeleider.

Voor wie?

Is bij u of uw partner (beginnende) dementie vastgesteld? Dan zal de huisarts vragen of u hulp wilt van een casemanager. In sommige regio's kunt u bij een vermoeden van dementie al hulp van een casemanager krijgen.

De casemanager is er ook voor uw mantelzorger.

Wat doet een casemanager dementie?

Een casemanager is een onafhankelijke vaste begeleider voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten. Een casemanager helpt u op verschillende manieren. Hij of zij:

  • geeft advies, informatie en ondersteuning;
  • stelt vast wat u en uw mantelzorger nodig hebben aan zorg en geeft begeleiding;
  • bemiddelt bij hulp- en zorgverlening;
  • komt op voor uw belangen en die van uw mantelzorger.

Zorgplan met uw wensen

De casemanager maakt daarnaast samen met uw huisarts het zorgplan. Daarin staan uw wensen voor de zorg en begeleiding. Bij uw huisarts kunt u natuurlijk ook terecht voor medische vragen.  

Onder welke regeling valt de casemanager dementie?

U regelt een casemanager via de wijkverpleging. Uw zorgverzekeraar vergoedt uw kosten voor wijkverpleging. U betaalt geen eigen risico.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.