Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Cliëntondersteuning in de GGZ

Kijkt u op tegen een gesprek met een zorginstelling? Of zoekt u informatie over bijvoorbeeld zorg of wonen? Een cliëntondersteuner helpt u hierbij door voorlichting, advies en ondersteuning te geven. Hij komt daarnaast op voor uw belangen.

Ondersteuning op allerlei gebieden

Het doel van cliëntondersteuning is dat u uiteindelijk alles zelf kunt doen op eigen kracht. Hierdoor krijgt u meer grip op uw leven. Een cliëntondersteuner heeft verstand van zaken zoals wonen, werken, vrije tijd, rechten, medicatie en gelijke behandeling. Ook kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld financiën, dagbesteding, wet- en regelgeving, zelfredzaamheid en sociale contacten. Naast informatie en advies, kunt u vaak meedoen aan activiteiten in uw vrije tijd, scholing en werk.

Wie geeft cliëntondersteuning?

U kunt terecht bij verschillende regionale en lokale cliëntenorganisaties in de GGZ voor ondersteuning. Deze organisaties bieden u ook contact aan met lotgenoten. Ze hebben verschillende namen, zoals:

  • steun- en informatiepunt (STIP);
  • cliënten-informatiepunt (CLIP);
  • cliëntenadviesbureau;
  • cliëntenbelangenbureau.

Verder kunt u terecht bij de verschillende patiëntenorganisaties in de GGZ.

Ervaringsdeskundigen

Cliëntenorganisaties werken vaak met ervaringsdeskundigen. Deze deskundigen hebben zelf te maken gehad met psychische problemen of een beperking. Zij delen met u en andere patiënten hun eigen ervaringen.

Adressen voor cliëntondersteuning

  • Landelijk Platform GGZ, voor adressen van regionale en lokale steunpunten. U kunt ook bij het Wmo-loket van uw gemeente vragen naar het adres in uw buurt;
  • Zorgbelang.nl, voor adressen van regionale organisaties voor en door cliënten;
  • Landelijk Platform GGZ, voor adressen van patiëntenorganisaties in de GGZ.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.