Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Cliëntondersteuning in de Wlz

Zoekt u hulp bij het vinden van de juiste zorg en zorgaanbieder? Of vindt u het moeilijk om te overleggen met een zorginstelling? Een cliëntondersteuner helpt u hierbij door informatie, advies en ondersteuning te geven. Hij komt daarnaast op voor uw belangen. Iedereen heeft recht op deze hulp.

Ondersteuning bij aanvraag van de indicatie

Bij het aanvragen van een indicatie voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), kan een cliëntondersteuner u helpen. Dit geldt ook als u een indicatie aanvraagt voor uw minderjarige kind. De gemeente moet ervoor zorgen dat u een onafhankelijke cliëntondersteuner krijgt. Deze helpt u bij het aanvragen van een Wlz-indicatie. Het CIZ behandelt uw aanvraag.

Cliëntondersteuning bij invulling van de zorg

Heeft u een Wlz-indicatie gekregen? Ook bij het regelen en krijgen van zorg vanuit de Wlz, heeft u recht op een cliëntondersteuner. Uw zorgkantoor moet ervoor zorgen dat u de juiste ondersteuning krijgt. U kunt hulp krijgen bij:

  • de keuze voor een aanbieder (zorgbemiddeling);
  • de invulling van de zorg (zorgplan en budgetplan);
  • de evaluatie van de zorg.

Gratis en onafhankelijk

U hoeft niet te betalen voor cliëntondersteuning. De cliëntondersteuner werkt altijd in uw belang. Een cliëntondersteuner werkt onafhankelijk van de indicatiesteller, het zorgkantoor en de zorgaanbieders.

Waar kunt u terecht?

U mag zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie. Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij:

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.