Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Cliëntondersteuning in de Wlz

Iedere cliënt heeft recht op hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die ondersteuner kan u helpen met informatie, advies, algemene ondersteuning en bemiddeling bij de invulling van uw zorg. 

Cliëntondersteuning bij indicatiestelling

Als u een indicatie aanvraagt voor Wlz-zorg, heeft u recht op cliëntondersteuning vanuit uw gemeente. Dat geldt ook als u een indicatie aanvraagt voor uw minderjarige kind. De gemeente moet ervoor zorgen dat een onafhankelijke cliëntondersteuner u kan bijstaan in de procedure van de indicatiestelling voor de Wlz. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) zal u op dit recht wijzen als u een indicatie aanvraagt voor de Wlz-zorg. 

Cliëntondersteuning bij invulling van de zorg

Heeft u een Wlz-indicatie gekregen? Ook bij de vervolgstappen heeft u recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. De zorgkantoren moeten ervoor zorgen dat deze ondersteuning beschikbaar is. U kunt hulp krijgen bij:

  • de keuze voor een aanbieder (zorgbemiddeling);
  • de invulling van de zorg (zorgplan en budgetplan);
  • de evaluatie van de zorg.

Het zorgkantoor en de zorgaanbieder zullen u wijzen op het recht op een cliëntondersteuner.

Gratis en onafhankelijk

De cliëntondersteuners werken onafhankelijk van de indicatiesteller, het zorgkantoor en de zorgaanbieders. De cliëntondersteuner werkt altijd in het belang van de cliënt. Voor u zijn geen kosten verbonden aan cliëntondersteuning.

Waar kunt u terecht?

Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij uw zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE en Adviespunt Zorgbelang. U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.