Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Crisisdienst en crisisopvang

De crisisdienst en crisisopvang bieden tijdelijk onderdak en begeleiding bij psychische problemen. De crisisdienst is voor directe hulp bij psychische nood; de crisisopvang voor minder acute problemen. Beide zijn vaak onderdeel van een instelling voor GGZ.

Crisisdienst

Bel bij acute psychische nood de huisarts. De huisarts kan de crisisdienst inschakelen.

  • De crisisdienst is zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar.
  • Een team van psychiaters, psychologen en verpleegkundigen geeft hulp. Het gezin of de familie wordt daar meestal bij betrokken.
  • Na de acute behandeling kan de cliënt weer naar huis, of nog een tijd in de instelling blijven voor een verdere behandeling.

Crisisopvang

Door bijvoorbeeld relatieproblemen, mishandeling, rouw, schulden of problemen door werkloosheid kunnen mensen in een crisis raken. Mensen die door dit soort (psycho)sociale problemen niet meer thuis kunnen zijn, kunnen terecht in de crisisopvang. Het verblijf in een crisisopvang duurt gemiddeld enkele maanden.

Gedwongen behandeling

Mensen in een psychische crisis kunnen niet zomaar tegen hun zin opgenomen worden. Daarvoor gelden strikte regels. In een acuut gevaarlijke situatie kan de politie de crisisdienst inschakelen. Zo nodig vraagt de psychiater een inbewaringstelling aan, waarmee een gedwongen opname mogelijk is. Meer informatie hierover staat op de website van het Informatiepunt Dwang in de zorg.

Meer informatie crisisdienst en crisisopvang

  • Voor meer informatie kunt u terecht bij de huisarts, een GGZ-instelling in uw regio, het maatschappelijk werk of uw gemeente.
  • Een overzicht van GGZ-instellingen vindt u op Zorgkaart Nederland. Alle GGZ-instellingen hebben een crisisdienst. 
  • U kunt ook (anoniem) bellen naar Sensoor voor een luisterend oor en hulp bij het zoeken naar de juiste opvang of dienst.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.