Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Curatele

Een curator beslist over uw geldzaken en persoonlijke zorg als u dat (tijdelijk of blijvend) niet zelf kunt. U staat dan onder curatele.

Curatele is een vorm van wettelijke vertegenwoordiging, net als mentorschap (voor beslissingen over zorg) en bewindvoering (voor beslissingen over financiën). Curatele is de meest vergaande vorm van vertegenwoordiging.

Wat doet de curator?

De curator neemt beslissingen over geldzaken en zorg. Bijvoorbeeld waar u uw geld aan uitgeeft, maar ook welke ondersteuning u krijgt of wat er in uw zorgplan komt te staan. De curator moet daarover eerst met u overleggen, als dat kan.

Wanneer kunt u onder curatele gesteld worden?

Curatele is mogelijk wanneer u (tijdelijk) zelf niet kunt beslissen over uw geldzaken en uw zorg. Bijvoorbeeld vanwege een psychiatrische ziekte, een verstandelijke beperking of dementie.

De rechter bepaalt of iemand onder curatele gesteld wordt. Ook benoemt de rechter de curator.

Wie kan curatele aanvragen?

U kunt curatele voor uzelf aanvragen bij de kantonrechter. Een familielid kan dat ook doen. Een advocaat is niet nodig.

Meer informatie over het aanvragen en beëindigen van curatele vindt u op Rijksoverheid.nl.

Wie kan curator zijn?

U kunt zelf aangeven wie uw voorkeur heeft. Vaak is een familielid de curator. Als dat niet kan, zijn er professionele wettelijke vertegenwoordigers die de rol van curator op zich kunnen nemen.

Eisen professionele vertegenwoordiging

De professionele wettelijk vertegenwoordigers moeten voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Die eisen gaan over opleiding, achtergrond, bereikbaarheid, betrokkenheid, controle etc.

Uitgebreide informatie over verantwoorde en goede vertegenwoordiging vindt u op de website www.goedvertegenwoordigd.nl.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.