Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Dyslexieverklaring

Een dyslexieverklaring is een officiële verklaring dat iemand dyslexie heeft. Met deze verklaring kunt u op school, bij de studie of op het werk aanspraak maken op speciale voorzieningen en aanpassingen voor mensen met dyslexie.

Op de website van de Stichting Dyslexie Nederland vindt u een voorbeeld van een dyslexieverklaring.

Voor wie is de verklaring bedoeld?

De dyslexieverklaring is bedoeld voor kinderen en volwassenen die problemen hebben met spellen en lezen, en daar last van hebben in hun ontwikkeling op school of op het werk.

Wat staat er in de verklaring?

In de verklaring staat beschreven welke problemen de dyslexie geeft: problemen met lezen, met spellen of beide. In de verklaring staat ook welke maatregelen, aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn. Dat kan gaan om een concreet hulpmiddel, zoals een daisyspeler, extra begeleiding in het onderwijs, vrijstellingen of aangepaste examens, en onderzoek en behandeling.

Verklaring voor kinderen

De basisschool speelt een belangrijke rol in het signaleren van lees- en spellingsproblemen. De school kan kinderen extra ondersteuning en oefeningen aanbieden. Als deze aanpak niet (voldoende) helpt, kan de school uw kind doorsturen naar een deskundige voor de diagnose en behandeling van dyslexie. Uw kind kan dan ook een dyslexieverklaring krijgen.

Ook in het voortgezet onderwijs is de school verantwoordelijk voor begeleiding van leerlingen met dyslexie. De school kan ook een deskundige inschakelen voor een onderzoek. Krijgt uw kind de diagnose dyslexie, dan krijgt het een dyslexieverklaring.

Maakt u zich zorgen om de lees- of spellingsproblemen van uw kind? Neem dan contact op met de school van uw kind. Samen met de school kunt u de mogelijkheden bespreken.

Verklaring voor volwassenen

Als volwassene kunt u een dyslexieverklaring aanvragen bij een geregistreerde gezondheidszorgpsycholoog.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.