Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Familiegroepsplan

In uw gezin spelen meerdere opvoedproblemen. U wilt graag de situatie thuis voor uw kind(eren) verbeteren. Met een 'familiegroepsplan' brengt u alle problemen in kaart en kijkt u hoe u deze kunt oplossen. Daarnaast bepaalt u wie de hulp geeft. Ook familieleden of andere mensen in uw omgeving kunnen helpen bij het maken van een familiegroepsplan. Zo denken zij mee aan een oplossing.

Wanneer gebruikt u een familiegroepsplan?

U en uw kind(eren) kunnen om allerlei redenen hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door opgroei- en opvoedproblemen, een ernstige beperking of psychische problemen bij uw kind. U, uw familie en mensen in uw omgeving (het sociale netwerk) krijgen hierbij eerst de kans om samen een plan te maken. Uw gemeente is verplicht om u te wijzen op deze mogelijkheid.

Als u geen plan maakt, kan een professionele hulpverlener dit doen, zoals een gezinscoach.

U kunt een familiegroepsplan ook maken als uw kind te maken heeft met kinderbescherming. U moet dan wel het ouderlijk gezag hebben over uw kind.

Waarom is een familiegroepsplan belangrijk?

Het familiegroepsplan helpt u om 'beter' hulp te vragen en te organiseren. U denkt door het plan al na over wat u en uw gezin anders willen, hoe jullie dat willen en met wie jullie dat willen.

Een familiegroepsplan geeft u, uw gezin en uw sociale netwerk meer verantwoordelijkheid en meer controle. Uw sociale netwerk bestaat niet altijd uit familie; het is ook mogelijk bijvoorbeeld een leraar, bevriende buur of wijkteam te betrekken.

Eisen aan een plan

Het plan hoeft niet aan bepaalde eisen te voldoen. Hoe u het plan opstelt bepaalt u zelf. Ook hoe het plan eruitziet bepaalt u zelf.

Niet verplicht

U heeft het recht om zelf een plan te maken. Dit is niet verplicht.

Zie ook

 

 

 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.