Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Gebruikelijke zorg

Gebruikelijke zorg is normale zorg die u als partner, ouder of huisgenoot aan iemand geeft.

  • Gebruikelijke zorg als ouder: uw kind verzorgen, opvoeden en begeleiden. Ook als uw kind een probleem heeft met de gezondheid.
  • Gebruikelijke zorg voor partners: een paar dagen voor uw zieke partner zorgen. Of helpen met eten, drinken, wassen en aankleden.
  • Gebruikelijke zorg voor huisgenoten: helpen bij huishoudelijke taken.

Gebruikelijke zorg is niet verplicht. Maar u krijgt minder professionele zorg vergoed als uw huisgenoten gebruikelijke zorg kunnen geven.

Mantelzorg

Mantelzorg is meer dan gebruikelijke zorg. U bent mantelzorger als u uw partner, ouder, kind of andere naaste - onbetaald - veel zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Ook mantelzorg is niet verplicht.

Professionele zorg

Overbelasting huisgenoten

Soms is de gebruikelijke zorg te zwaar voor uw huisgenoot. Dan kan de thuiszorg - tijdelijk - hulp geven. Bijvoorbeeld:

  • logeeropvang: logeren in een zorginstelling. Uw huisgenoten hoeven dan geen zorg te geven en kunnen even ‘uitrusten’. Dit heet ‘respijtzorg’ of vervangende zorg.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.