Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Gezinshuis bij opvoedingsproblemen

In een gezinshuis wonen kinderen (tot 18 jaar) die door ernstige opvoedproblemen niet meer thuis kunnen wonen. Ze krijgen er verzorging, opvoeding en behandeling. Een gezinshuis lijkt op een normaal gezin. Er zijn meestal twee ouders die voor de kinderen zorgen. De kinderen die worden opgevangen hebben vaak zware, ingewikkelde problemen.

Het gezinshuis

Het gezinshuis staat vaak in een gewone wijk. De uithuisgeplaatste kinderen wonen samen met de gezinshuisouders. Er zijn ook andere kinderen. Bijvoorbeeld andere gezinshuiskinderen of de biologische kinderen van de gezinsouders.

Gezinshuisouders

De gezinshuisouders worden (tijdelijk) de vaste opvoeders van uw kind. Een gezinsouder heeft een opvoedkundige opleiding. De gezinshuisouders kijken hoe het gaat en wat uw kind goed kan en nog kan leren. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, school, omgang met andere kinderen en het verwerken van emotionele problemen.

Indicatie

Om in een gezinshuis geplaatst te worden heeft uw kind een indicatie nodig. Een indicatie krijgt uw kind van de gemeente. Vaak gaat dit via het Centrum voor Jeugd en Gezin of een wijkteam.

Uw kind blijft zo lang als nodig is in het gezinshuis. De meeste kinderen wonen enkele maanden tot een paar jaar in een gezinshuis.

Begeleiding ouders

Als ouder krijgt u zelf ook begeleiding. Een hulpverlener helpt u bijvoorbeeld om 'ouder op afstand' te zijn en hoe u soepel kunt samenwerken met de gezinshuisouders.

Onder welke regeling vallen de gezinshuizen?

Gezinshuizen vallen onder de Jeugdwet.

Zie ook

Voor meer informatie over gezinshuizen kunt u terecht op de website van de Alliantie Kind in Gezin.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.