Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Gezinsvervangend tehuis

Heeft u een kind of familielid met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking? En zoekt u een woning voor hem of haar waarbij begeleiders aanwezig zijn? Een gezinsvervangend tehuis is dan mogelijk een geschikte oplossing. Het is een groepswoning voor mensen met een beperking vanaf 18 jaar. De bewoners in een gezinsvervangend tehuis vormen samen een 'gezin'. Een gezinsvervangend tehuis heet ook een 'kleine woonvorm'.

Voor wie?

Uw kind of familielid kan terecht bij een gezinsvervangend tehuis als hij redelijk zelfstandig is en overdag naar een dagopvang of speciaal onderwijs gaat.

Zorgaanbod in een gezinsvervangend tehuis

In een gezinsvervangend tehuis leven de bewoners met elkaar samen, net als een gezin. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer. En vaak ook een eigen badkamer. Ze delen de woonkamer en keuken. Hier eten en ontspannen de bewoners met elkaar. Ze krijgen in een gezinsvervangend tehuis ondersteuning van een vaste groep begeleiders.

Een gezinsvervangend tehuis ligt vaak in een gewone woonwijk, soms op het terrein van een zorginstelling.

Hoe regelt u een verblijf?

Afhankelijk van uw situatie, regelt u een verblijf op de volgende manier:

  • Wilt u 24 uur per dag zorg voor uw kind (of familielid)? Dan valt de opname onder de Wet langdurige zorg (Wlz). U heeft hiervoor een indicatie nodig. Deze vraagt u aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). 
  • Heeft uw kind (of familielid) alleen lichte hulp nodig? Dan regelt u het verblijf, de ondersteuning en de zorg los van elkaar. U huurt de woning zelf, en u kunt daarbij Wmo-ondersteuning en wijkverpleging aanvragen. 

Kosten

Bewoners betalen een eigen bijdrage voor het eten, de zorg en eventueel de woonruimte. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen (loon of een uitkering).

Valt het verblijf onder de Wlz voor uw familielid? Of onder de Wmo? Dan berekent en int het CAK een eigen bijdrage. Hoe hoog uw eigen bijdrage mogelijk is, rekent u uit met een proefberekening bij het CAK.

Andere mogelijkheden

Zie ook

  • MEE, voor meer informatie over woonvormen voor mensen met een lichamelijk beperking;
  • Zorgkaartnederland.nl, voor adressen van woonvoorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking.  

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.