Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

GGZ-instelling

Een psychisch probleem kan uw leven erg beïnvloeden. Als de zorg van de huisarts u (of uw kind) niet voldoende helpt, dan gaat u naar een GGZ-instelling. Een GGZ-instelling biedt alle zorg die nodig is bij psychische problemen of een verslaving.

Verwijsbrief van uw huisarts

Voor psychische hulp gaat u eerst naar uw huisarts. U krijgt psychische behandeling in de huisartsenpraktijk of een verwijzing naar een GGZ-instelling. Ook de bedrijfsarts of jeugdarts kan u doorverwijzen. In een spoedsituatie schakelt uw huisarts de crisisdienst in.

Behandeling in een GGZ-instelling

In een GGZ-instelling stellen ze een diagnose en geven begeleiding, verzorging en behandeling. U krijgt voor lichte psychische problemen basis GGZ en gespecialiseerde GGZ voor zwaardere problemen.

Veel cliënten komen op afspraak naar de GGZ-instelling. Dit heet ambulante zorg (zorg op afspraak).

Soms is een opname beter, dan woont u of uw kind een tijd in de GGZ-instelling waar de behandeling ook plaatsvindt.

Vrijwillige behandeling

Bent u (of uw kind) jonger dan 18 jaar? Dan regelt uw gemeente een behandeling vanuit de Jeugdwet. Uw gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp.

Als volwassene vergoedt uw zorgverzekering mogelijk ambulante GGZ. Via uw aanvullende verzekering kunnen ook andere therapieën vergoed worden. U kunt dit nakijken in de polis van uw verzekering.

Een opname in een GGZ-instelling krijgt u de eerste 3 jaar vergoed door uw zorgverzekeraar. Na drie jaar heeft u een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De GGZ-instelling geeft u hierover meer informatie. 

Onvrijwillige psychische hulp

Meestal is een behandeling of opname vrijwillig en in overleg. Wilt u geen behandeling, maar is er wel sprake van een gevaarlijke situatie? Dan is een gedwongen opname of behandeling mogelijk. U vindt meer informatie hierover bij het Informatiepunt Dwang in de zorg.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.