Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Hulp bij het huishouden

‘Huishoudelijke hulp’ wil zeggen dat een persoon komt helpen schoonmaken, opruimen, bedden opmaken, de afwas doen, enzovoort.

Hulp via bedrijf of particulier

U kunt zelf een zelfstandige schoonmaakhulp of een schoonmaakbedrijf inhuren. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden een goede schoonmaakhulp. In plaatselijke kranten en bij supermarkten staan vaak advertenties voor huishoudelijke hulp. Ook hulp van een vrijwilliger is soms mogelijk. 

Hulp via de thuiszorg

De thuiszorg levert huishoudelijke hulp voor mensen die vanwege een ziekte, beperking of ouderdom hun huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Een thuiszorghulp doet meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Hij denkt mee over wat er moet gebeuren in huis. Ook schakelt hij extra hulp in als bijvoorbeeld iemand zichzelf verwaarloost of eenzaam is.

Bij de thuiszorg kunt u zelf hulp inhuren. U betaalt de kosten dan zelf.

Hulp via uw gemeente

De gemeente kan huishoudelijke hulp aanbieden als algemene voorziening of als maatwerkvoorziening.

  • Een algemene voorziening is voor iedere bewoner beschikbaar. U betaalt de kosten (deels) zelf, afhankelijk van uw inkomen.
  • Bij een maatwerkvoorziening komt bijvoorbeeld de thuiszorg of krijgt u een persoonsgebonden budget (pgb).

De gemeente bespreekt eerst met u wat u zelf kunt doen, en of uw familie en buren eventueel kunnen helpen. Familie en buren zijn niet verplicht om u te helpen.

Vraag uw gemeente naar de mogelijkheden.

Huishoudelijke hulp en zorg thuis vanuit de Wlz

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg? En ontvangt deze zorg thuis, bijvoorbeeld via een modulair pakket thuis of een volledig pakket thuis? Dan regelt u de huishoudelijke hulp via het zorgkantoor.

Wat kost huishoudelijke hulp?

U betaalt voor huishoudelijke hulp meestal 10 tot 20 euro per uur. De tarieven verschillen per persoon en per bedrijf. Vraag daarom bij meerdere mensen of schoonmaakbedrijven een offerte aan.

Krijgt u huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening via de gemeente vanuit de Wmo? Dan kan de gemeente een eigen bijdrage vragen.

Krijgt u huishoudelijke hulp én zorg thuis vanuit de Wlz? Dan betaalt u de eigen bijdrage voor de zorg vanuit de Wlz.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.