Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Hulp uit uw eigen sociale netwerk

Iedereen heeft wel eens advies of hulp nodig in het dagelijks leven. Uw familie, vrienden of buren kunnen u waarschijnlijk wel helpen. Soms ook uw collega's. Dit is uw 'sociale netwerk'.

Wat kunt u vragen?

Mensen uit uw omgeving kunnen allerlei vormen van hulp bieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • contact (praatje maken, samen op pad gaan);
  • hulp bij boodschappen doen, koken, het huis schoonmaken;
  • hulp bij het vervoer (als u hierbij af en toe hulp nodig hebt);
  • advies/sparren bij lastige beslissingen;
  • emotionele steun;
  • toezicht houden (in de gaten houden of alles goed met u gaat).

Hulp uit de omgeving is nooit verplicht. Maar vaak zijn mensen wel bereid om te helpen. Belangrijk hierbij is hoe goed uw contact is met deze mensen.

Persoonlijke verzorging

Voor persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het opstaan en aankleden, is professionele hulp mogelijk via bijvoorbeeld de thuiszorg. U hoeft deze hulp niet te vragen aan mensen in uw omgeving. Alleen gebruikelijke zorg, zoals wassen en aankleden, kan uw partner of huisgenoot geven.

Hoe vindt of vraagt u hulp?

Vindt u het lastig om te bepalen wie u kan helpen? Of om mensen (weer) om hulp te vragen? U hoeft dat niet alleen te doen. Neem bijvoorbeeld contact op met:

  • MEE. Zij geven advies en hulp aan mensen met een aandoening of beperking;
  • een ouderenadviseur. Vraag uw gemeente naar een ouderenadviseur bij u in de buurt.

En misschien is een Eigen kracht conferentie geschikt voor u. Dan helpen professionals u om uw netwerk in kaart te brengen. Tijdens een bijeenkomst wordt besproken wat u nodig heeft en wie wat wil doen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.