Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Hulp uit uw eigen sociale netwerk

Iedereen heeft wel eens advies of hulp nodig in het dagelijks leven. Vaak is het mogelijk om hulp te krijgen van familie, vrienden of buren. Soms ook van collega's. Men noemt dit het sociale netwerk.

Het kan lastig zijn om in te schatten wat u wel en niet kunt vragen. Belangrijk is hoe goed het contact is met mensen om u heen.

Wat kunt u verwachten?

Mensen uit uw omgeving kunnen allerlei vormen van hulp bieden. Het gaat dan vooral om participatie: mee kunnen doen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • contact (praatje maken, samen op pad gaan);
  • hulp bij boodschappen doen, koken, het huis schoonmaken;
  • hulp bij het vervoer (als u hierbij af en toe hulp nodig hebt);
  • advies/sparren bij lastige beslissingen;
  • emotionele steun.

Het is vaak ook mogelijk om mensen uit de omgeving in te schakelen voor toezicht als iemand niet alleen kan zijn.

Voor persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het opstaan en aankleden, is professionele hulp mogelijk via de thuiszorg. U hoeft deze hulp niet te vragen aan mensen in uw omgeving, behalve misschien uw eigen partner.

Is deze hulp verplicht?

Hulp uit de omgeving is nooit verplicht. Maar vaak zijn mensen wel bereid om te helpen.

Hoe weet u wie u wil helpen?

Vindt u het lastig om te bepalen wie u kan helpen? Of om mensen om u heen (weer) om hulp te vragen? U hoeft dat niet alleen te doen. Neem bijvoorbeeld contact op met:

  • MEE (voor mensen met een ziekte of handicap).
  • De ouderenadviseur (de gemeente kan u in contact brengen met een ouderenadviseur)

En misschien is een Eigen kracht conferentie geschikt voor u. Dan helpen professionals u om uw netwerk in kaart te brengen. Tijdens een bijeenkomst wordt besproken wat u nodig heeft, en wie wat wil doen.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.