Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Hulphond / assistentiehond

Een assistentiehond (of hulphond) helpt mensen met een beperking in het dagelijkse leven. Afhankelijk van hun opleiding kunnen assistentiehonden verschillende taken krijgen.

  • Een hulphond of ADL-hond helpt mensen met een lichamelijke beperking met praktische handelingen, zoals de deur open doen.
  • Een signaalhond helpt mensen met een auditieve beperking. Hij geeft bijvoorbeeld een seintje als de baby huilt of als er iemand aanbelt.
  • Een geleidehond helpt blinden en slechtzienden om veilig buitenshuis te lopen.
  • Een diabeteshond kan bij bepaalde vormen van diabetes aangeven dat er een insult aankomt en medicatie halen of op een noodknop duwen.
  • Een psychiatrische hulphond helpt mensen in het dagelijkse leven met uiteenlopende moeilijke situaties, zoals nachtmerries, of angstaanvallen op straat. 
  • Een seizurehond helpt tijdens en na een epileptische aanval (seizure). De hond kan zijn baas in de veilige stabiele zijligging leggen, en bewaakt de baas totdat hij bijkomt.
  • Een autismegeleidehond kan helpen om contacten te leggen. Hij waakt ook over de veiligheid, bijvoorbeeld bij kinderen die hard weg willen rennen als de spanning te groot wordt.

Vergoeding voor een hulphond

De kosten van een hulphond worden soms vergoed door de zorgverzekeraar. Dat geldt alleen voor: 

  • ADL-honden signaalhonden en blindegeleidehonden,
  • en alleen voor jongeren en volwassenen (vanaf 12 jaar).

Voor deze honden is ook een kleine vergoeding mogelijk voor de verzorging, het levensonderhoud en een ziektekostenverzekering voor de hond. Voorwaarden voor vergoeding zijn een medische indicatie (van de zorgverzekeraar) en een praktische indicatie (de hondenschool bekijkt of een hulphond geschikt voor u is).

Voor andere type assistentiehonden is soms een vergoeding mogelijk vanuit particuliere initiatieven, zoals Stichting De Hond Kan De Was Doen.

Hondenscholen

Voor informatie over assistentiehonden kunt u terecht bij deze hondenscholen:

Bij de meeste scholen is er een wachttijd voor een hulphond.

Geleidehonden

Er zijn verschillende scholen voor geleidehonden

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.