Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Hulpmiddelen voor traplopen

Heeft u moeite met traplopen? Vaak zijn enkele eenvoudige aanpassingen bij uw trap voldoende.

Bent u op zoek naar meer hulpmiddelen? Dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

Hulpmiddelen

Misschien zijn tussentreden of speciale trapleuningen voor u geschikt. Via de keuzehulp traplopen van de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van hulpmiddelen.

Traplift

Een traplift is een soort stoel waarmee u de trap op en af kunt. De stoel zit vast aan speciale rails die langs de trap omhoog lopen. Vaak wordt de trapleuning weggehaald aan de kant waar de rails geplaatst worden.

Rolstoellift

Voor mensen in een rolstoel is een rolstoellift geschikt om de trap op en af te gaan. U kunt hierbij in de rolstoel blijven zitten.

Aandachtspunten bij traplift en rolstoellift

In de meeste huizen past wel een traplift of rolstoellift, maar soms is een extra groep in de meterkast nodig of zelfs een kleine verbouwing.

Houd bij het plaatsen van een trap- of rolstoellift rekening met eventuele huisgenoten; zij moeten de trap ook veilig kunnen blijven gebruiken. Overleg met de installateur wat daarbij mogelijk is.

Andere mogelijkheden

Soms is verhuizen naar een aangepaste woning de beste oplossing.

U kunt ook kijken naar de inrichting van uw woning. Kijk bijvoorbeeld of u op de benedenverdieping kunt gaan slapen en douchen/wassen.

Hulp van uw gemeente

Woont u zelfstandig en kunt u de bovenverdieping niet meer bereiken? Dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Uw gemeente kan u adviseren en kan eventueel voorzieningen regelen. Hiervoor kan wel een eigen bijdrage gelden.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.