Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Huurtoeslag

Woont u in een huurwoning? Dan kunt u mogelijk een (extra) bijdrage in de huurkosten van uw woning krijgen. Dit heet huurtoeslag.

Voor wie?

U ontvangt huurtoeslag van de Belastingdienst als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een eerste voorwaarde is bijvoorbeeld dat het verschil tussen de huur en uw inkomen te groot is. Daarnaast moet uw woning zelfstandig zijn. Dit betekent dat u een eigen ingang en eigen voorzieningen (keuken, douche, toilet) heeft.

Huurtoeslag bij een niet-zelfstandige woonruimte

Soms is huurtoeslag ook mogelijk bij een niet-zelfstandige woonruimte. Voorbeelden zijn gebouwen voor begeleid wonen en groepswoningen voor ouderen. De woonruimte moet dan door de Belastingdienst zijn 'aangewezen' voor huurtoeslag. Uw verhuurder weet of uw woning is aangewezen. Of vraag dit na bij uw zorginstelling.

U kunt ook huurtoeslag in andere bijzondere situaties krijgen van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u of een medebewoner een beperking heeft en/ of in een aangepaste woning woont.

Proefberekening

De hoogte van de huurtoeslag hangt onder andere af van uw inkomen, de huur en uw leeftijd. U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.