Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Jeugdhulp bij ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands: een concentratie- en hyperactiviteitsstoornis. Kinderen met ADHD zijn sneller afgeleid, drukker en/of doen vaker dingen zonder na te denken dan leeftijdgenootjes.

Jeugdhulp voor kinderen met ADHD bestaat bijvoorbeeld uit voorlichting, therapieën en behandeling voor uw kind en ondersteuning in het gezin. Hieronder staan vormen van jeugdhulp die geschikt kunnen zijn bij ADHD. 

  • Psycho-educatie is uitleg over de aandoening en de gevolgen ervan in het dagelijks leven.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft onderzocht welke therapieën en trainingen werkzaam zijn bij ADHD. De meest toegepaste zijn: 

Medicatie bij ADHD

Medicatie wordt vaak gebruikt om het gedrag van kinderen met ADHD te beïnvloeden. De richtlijn voor huisartsen adviseert om hier terughoudend mee te zijn. Meer informatie over behandeling en medicatie vindt u op Thuisarts.nl.

Ondersteuning van het gezin

Een kind met ADHD kan een extra belasting zijn in het gezin. Als dit problemen geeft, is ondersteuning in het gezin vaak mogelijk. Bijvoorbeeld:

Toegang tot jeugdhulp

U kunt zich melden bij het jeugdteam of sociale wijkteam van uw gemeente. De gemeente bespreekt uw hulpvraag met u en eventueel uw kind, en bekijkt welke ondersteuning mogelijk is. Voor psychische behandeling en/of medicatie kunt u terecht bij de huisarts of de jeugdpsychiater.

Zie voor meer informatie: Toegang tot jeugdhulp.

Uit huis gaan

Wil uw kind uit huis, maar heeft hij nog (intensieve) begeleiding nodig? Hieronder staan vormen van wonen met begeleiding die geschikt kunnen zijn voor jongeren met ADHD:

Zie ook

  • Steunpunt ADHD: uitgebreide informatie over kenmerken, oorzaken en gevolgen, en over ADHD op school, in de zorg en thuis;
  • Balans: vereniging voor ouders van kinderen met leer- en gedragsstoornissen;
  • Impuls en Woortblind belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.