Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Kamertraining en fasehuizen

Kan of wil uw kind door problemen niet meer thuis wonen? Maar twijfelt uw kind of hij alleen kan wonen? Het volgen van kamertraining of het wonen in een fasehuis is dan mogelijk een goede oplossing. Kamertraining en fasehuizen zijn voor jongeren die nog niet zelfstandig kunnen wonen.

Voor wie?

Uw kind kan terecht bij kamertraining of in een fasehuis als:

  • uw kind 15 jaar of ouder is;
  • uw kind niet meer thuis kan wonen;
  • uw kind begeleiding nodig heeft om in de toekomst zelfstandig te gaan wonen.

Wat is een fasehuis?

In het fasehuis leert uw kind in fasen zelfstandig wonen. Er zijn fasehuizen met begeleiding door een team van pedagogisch medewerkers en fasehuizen met begeleiding door een in- of naastwonend mentor. De mentor en de jongere maken samen een plan waarmee de jongere stap voor stap toewerkt naar zelfstandig wonen.

In een fasehuis heeft iedereen een eigen kamer en de jongeren gebruiken samen de keuken, wc en badkamer. De eerste fase bestaat uit het wonen en leven in een woongroep met jongeren. In de tweede fase ontvangt uw kind zelfstandigheidstraining. 

Wat is een kamertraining?

Kamertraining is een intensieve vorm van zelfstandigheidstraining. Uw kind leeft samen met andere jongeren in een huis. Dit huis is een woning van een organisatie voor Jeugd & Opvoedhulp. Hij woont zelfstandig maar ontvangt wel ondersteuning van een mentor. Hij leert allerlei praktische en sociale vaardigheden. Denk hierbij aan: hoe je het huishouden doet, met geld omgaat en vrije tijd invult met leuke en gezonde activiteiten. Uw kind gaat overdag gewoon naar school of naar zijn werk.

Andere mogelijkheden

Een alternatief is woonbegeleiding. Bij woonbegeleiding is uw kind zelf meer verantwoordelijk. 

Hoe regelt u kamertraining of een fasehuis?

Kamertraining en wonen in een fasehuis zijn vormen van jeugdhulp. Vraag uw gemeente om meer informatie hierover. Uw gemeente is namelijk verantwoordelijk voor jeugdhulp. Verschillende organisaties voor Jeugd & opvoedhulp bieden kamertraining aan.

Zie ook: toegang tot jeugdhulp

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.