Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Kamertraining en fasehuizen

Kamertraining en fasehuizen zijn bedoeld voor jongeren die nog niet zelfstandig kunnen wonen, maar ook niet bij hun ouders of verzorgers kunnen of willen wonen. In het (mentor)fasehuis krijgen zij een voorbereiding op zelfstandig wonen. 

Zelfstandigheidstraining

Kamertraining is een intensieve vorm van zelfstandigheidstraining. De jongeren leren praktische en sociale vaardigheden, zoals hoe je het huishouden doet, met geld omgaat en vrije tijd invult met leuke en gezonde activiteiten. De jongere kan overdag gewoon naar school of naar zijn werk.

Woning

De jongere woont met anderen in een woning van een organisatie voor Jeugd & Opvoedhulp. Iedereen heeft een eigen kamer en de jongeren gebruiken samen de keuken, wc en badkamer. 

Begeleiding 

Er zijn fasehuizen met begeleiding door een team van pedagogisch medewerkers en fasehuizen met begeleiding door een in- of naastwonend mentor. De mentor en de jongere maken samen een plan waarmee de jongere stap voor stap toewerkt naar zelfstandig kunnen wonen.

Voor wie?

Kamertraining en fasehuizen zijn bedoeld voor jongeren:

  • vanaf 15-16 jaar,
  • voor wie thuiswonen geen optie meer is,
  • die begeleiding nodig hebben om in de toekomst zelfstandig te gaan wonen en aan de samenleving deel te nemen.  

Andere mogelijkheden

Een alternatief is bijvoorbeeld woonbegeleiding, waarbij de jongere meer eigen verantwoordelijkheid heeft. 

Onder welke regeling valt deze hulp?

Kamertraining en wonen in een fasehuis zijn vormen van jeugdhulp. Gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk. Verschillende organisaties voor Jeugd & opvoedhulp bieden kamertraining aan.

Zie ook: Toegang tot jeugdhulp

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.