Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Kinderbijslag

Heeft u een kind of kinderen? En woont of werkt u in Nederland? Dan ontvangt u een financiële bijdrage voor uw kind(eren) tot en met 18 jaar. Dit betaalt de overheid en heet kinderbijslag.

Voor wie?

U krijgt kinderbijslag voor de kosten voor opvoeding van:

  • uw eigen kinderen;
  • geadopteerde kinderen;
  • pleegkinderen;
  • stiefkinderen;
  • andere kinderen die u opvoedt en verzorgt alsof het uw eigen kinderen zijn.

Hoe vraagt u kinderbijslag aan?

Na de geboorte van uw kind doet u aangifte bij de gemeente. De gemeente geeft de gegevens door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarna krijgt u van de SVB bericht dat u kinderbijslag kunt aanvragen via 'Mijn SVB'.

Bij adoptie, pleegzorg en andere vormen van ouderschap, of als u in Nederland komt wonen, kunt u met uw DigiD de kinderbijslag zelf aanvragen bij de SVB.

Krijgt u nog een kind? Dan krijgt u automatisch meer kinderbijslag van de SVB.

Hoe hoog is de kinderbijslag?

Hoeveel geld u krijgt hangt af van de leeftijd van uw kind. U ontvangt meer geld als uw kind 6 jaar wordt en als het 12 jaar wordt. U kunt op de website van de SVB berekenen hoe hoog uw kinderbijslag is.

Heeft u hoge kosten omdat u een gehandicapt kind heeft dat bij u thuis woont? Dan krijgt u mogelijk tweemaal kinderbijslag.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.