Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is geld van de overheid voor ouders met kinderen in de kinderopvang.

Wie kan deze toeslag krijgen?

De kinderopvangtoeslag is beschikbaar voor werkende ouders, alleenstaande ouders, co-ouders, pleegouders en adoptieouders. De precieze voorwaarden om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag vindt u op Belastingdienst Toeslagen.

De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen en van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Op Belastingdienst Toeslagen kunt u een proefberekening maken.

Hoe vraagt u kinderopvangtoeslag aan?

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen via Belastingdienst Toeslagen. Wacht hier niet te lang mee, u moet dit doen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Als u dit niet doet, loopt u een deel van de toeslag mis.

Wilt u hulp bij het invullen van het aanvraagformulier? Dan kunt u terecht bij een toeslagenservicepunt bij u in de buurt.

Sociaal-medische indicatie

Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag? Vanwege sociale of medische redenen kunt u wel een tegemoetkoming van de gemeente krijgen voor kinderopvang. Dit heet een sociaal-medische indicatie.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.