Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Leerplicht en leerplichtontheffing

Volgens de leerplicht zijn kinderen en jongeren tussen de 5 en 16 jaar die in Nederland wonen verplicht om naar school te gaan. Soms is vrijstelling mogelijk, bijvoorbeeld als het kind door lichamelijke of psychische redenen niet naar school kan.

De leerplicht geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit, nieuwkomers (illegalen, asielzoekers en vreemdelingen) en kinderen die in Nederland wonen maar in het buitenland (grensstreek) naar school gaan.

Vrijstelling van de leerplicht bij ziekte of beperking

Bij een ernstige ziekte of beperking kunt u vrijstelling van de leerplicht aanvragen. De vrijstelling geldt voor één jaar. U moet dus ieder jaar een nieuwe aanvraag doen, altijd vóór 1 juli. Dat hoeft niet wanneer uit een eerdere verklaring blijkt dat uw kind nooit geschikt zal zijn om een school of instelling te bezoeken.

U vraagt een ontheffing van de leerplicht aan bij de leerplichtambtenaar van uw gemeente (afdeling onderwijs). Daarbij is een recente verklaring nodig van een arts die is aangewezen door Burgemeester en Wethouders. Vaak is dat een arts van de GGD. De arts mag niet uw eigen huisarts zijn of een psycholoog of pedagoog die uw kind behandelt.

Vervangende leerplicht voor 14- en 15-jarigen

Vervangende leerplicht is een apart leertraject voor leerlingen vanaf 14 jaar. Het gaat om leerlingen die aanhoudende problemen hebben in het volledig dagonderwijs. Via het volgen van een aangepast onderwijsprogramma kunnen ze na 1 jaar weer instromen in het gewone onderwijs. Een belangrijk onderdeel van het aangepaste leerproject is praktijkonderwijs.

U kunt vervangende leerplicht samen met de school aanvragen bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.