Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Leerproblemen en dyslexie

Leerproblemen zijn bijvoorbeeld problemen met leren lezen, schrijven en rekenen. Algemene informatie over leerproblemen vindt u op Opvoeden.nl.

Hulp op school

De school moet leerlingen met leerproblemen zelf extra hulp geven. Dit is vastgelegd in protocollen, die u vindt op de website van Steunpunt Dyslexie.

Leerstoornis

Blijft de leerling veel moeite houden met leren, ondanks de extra hulp van school? Dan kan onderzocht worden of de leerling een leerstoornis heeft:

  • dyslexie (moeite met leren lezen en/of spellen) en/of
  • dyscalculie (moeite met leren rekenen)

Het gaat hier dus niet om leerproblemen door gedragsproblemen. Het Steunpunt Dyslexie heeft adressen van deskundigen die leerstoornissen kunnen vaststellen.

Als dyslexie is vastgesteld, stelt de deskundige een dyslexieverklaring op.

Regelingen

Voor leerlingen met een dyslexieverklaring is dyslexiezorg mogelijk.

Heeft uw kind ook een lichamelijke beperking? Dan kan UWV een aangepaste laptop vergoeden om onderwijs te volgen. 

Zorgverzekeraars vergoeden soms een daisyspeler (een speciale cd-romspeler die gesproken boeken afspeelt). Meer informatie hierover geeft het Steunpunt Dyslexie.

Dyscalculie

Voor dyscalculie zijn er nog weinig mogelijkheden. U kunt bij Balans terecht voor advies.

Zie ook

    

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.