Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Maatschappelijk werk

Het maatschappelijk werk (of sociaal werk) is er voor uiteenlopende psychosociale problemen. Bijvoorbeeld relatieproblemen, eenzaamheid, schulden, enzovoort.

Praten met een maatschappelijk werker

De maatschappelijk werker biedt informatie, advies en/of hulp. Als dat niet voldoende is, kan de maatschappelijk werker u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp, bijvoorbeeld van een GGZ-instelling.

Specifiek maatschappelijk werk

Specifiek maatschappelijk werk is gericht op een bepaalde instelling of groep. Voorbeelden zijn het bedrijfsmaatschappelijk werk, de reclassering en het schoolmaatschappelijk werk. Ook zijn er maatschappelijk werkers met een eigen praktijk die gericht zijn op specifieke problemen als rouwverwerking of traumaverwerking.

Aanmelding

De meeste organisaties voor algemeen maatschappelijk werk hebben een spreekuur waar u gewoon naar toe kunt gaan. U kunt natuurlijk ook een afspraak maken.

Voor noodgevallen is het maatschappelijk werk dag en nacht bereikbaar.

Adressen

Voor adressen van instellingen voor maatschappelijk werk in uw regio kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente. De organisaties voor maatschappelijk werk hebben verschillende namen, zoals 'instelling voor maatschappelijk werk' of 'organisatie voor maatschappelijke dienstverlening'.

Kosten 

U hoeft niets te betalen voor de hulp van het maatschappelijk werk.

Meer informatie over maatschappelijk werk

Voor meer informatie kunt u terecht bij de instelling(en) voor maatschappelijk werk in uw regio. Of kijk op de website van de Sociaal Werk Nederland, de brancheorganisatie van het maatschappelijk werk.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.