Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Mantelzorg

Verzorgt u regelmatig vrijwillig een familielid, vriend of buurman met een ziekte of beperking? En kan hij of zij daardoor thuis blijven wonen? Dan bent u een 'mantelzorger'. U geeft die zorg omdat u een persoonlijke band met die persoon heeft.

Wat doet een mantelzorger?

Wat een mantelzorger doet, verschilt per situatie. Vaak bestaat de mantelzorg uit begeleiding, toezicht en gezelschap houden. Daarnaast ondersteunt een mantelzorger soms bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie. Ook helpen sommige mantelzorger bij de persoonlijke verzorging, zoals douchen en aankleden.

Verschil met 'gebruikelijke zorg'

Mantelzorg is meer dan gebruikelijke zorg, zoals de alledaagse zorg van ouders voor een (gezond) kind. Of dat iemand korte tijd hulp geeft aan een zieke partner. Mantelzorg is langdurig en intensief. Dankzij de mantelzorger is minder of zelfs geen thuiszorg nodig.

Combinatie van werk en mantelzorg

Moet u uw werk combineren met zorg voor een ander? Voor u bestaan verschillende verlofregelingen zoals kortdurend en langdurend verlof. Ga met uw werkgever na welke afspraken u kunt maken. En houd hierbij zowel uw belang als die van uw werkgever in het oog.

Vergoeding voor mantelzorg

Op de website van de belangenvereniging Mezzo vindt u een overzicht van mogelijke vergoedingen voor mantelzorgers, zoals extra kinderbijslag, mantelzorgwaardering of vergoedingen uit de zorgverzekering.

Heeft uw familielid, vriend of buurman een persoonsgebonden budget(pgb)? Mantelzorg kan soms ook betaald worden uit een pgb.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.