Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Medisch kindertehuis

Een medisch kindertehuis is een tehuis voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud die ernstige gedragsproblemen hebben. Ze kunnen tijdelijk in een tehuis wonen als andere vormen van hulp niet helpen.

Naast de gedragsproblemen hebben sommige kinderen lichamelijke of medische problemen, zoals epilepsie, astma of diabetes. Daarom werkt in een medisch kindertehuis altijd een kinderarts en zijn er voorzieningen om medische hulp aan het kind te geven.

Woongroepen

Het tehuis lijkt qua inrichting veel op een gewoon huis. De kinderen wonen in groepjes van 7 tot 10 kinderen, hebben meestal een eigen slaapkamer en delen de woonkamer. Overdag gaan de kinderen naar bijzonder onderwijs. Als het kan, gaan ze in het weekend, met feestdagen en vakanties naar huis.

Zorgaanbod

Uw kind krijgt een behandeling van verschillende hulpverleners. Bijvoorbeeld een psychiater, opvoedingsdeskundige, een logopedist en een fysiotherapeut. De hulpverleners in een medisch kindertehuis betrekken het hele gezin bij de behandeling. Het doel is namelijk dat uw kind weer thuis kan wonen. De meeste kinderen wonen een half jaar tot drie jaar in het tehuis.

Sommige kinderen kunnen na drie jaar nog niet terug naar hun gezin. Zij gaan bijvoorbeeld naar een pleeggezin of een gezinshuis.

Onder welke regeling valt dit?

Opvang in een medisch kindertehuis valt onder de Jeugdwet. Heeft uw kind ernstige gedragsproblemen? Dan kunt u jeugdhulp aanvragen. Vraag uw gemeente, huisarts of kinderarts of een medisch kindertehuis een geschikte oplossing is. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.