Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Mentorschap

Mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. Een mentor neemt beslissingen over uw verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding. Dit gebeurt alleen als u dat zelf (tijdelijk) niet kunt. Mentorschap is een vorm van wettelijke vertegenwoordiging, net als curatele (voor beslissingen over zorg én financiën) en bewindvoering (voor beslissingen over financiën).

Wat doet de mentor?

De mentor neemt beslissingen over uw zorg. Bijvoorbeeld welke behandeling u krijgt of wat er in uw zorgplan komt te staan als u in een zorginstelling woont. De mentor moet zo mogelijk eerst met u overleggen.

Wanneer wordt mentorschap ingesteld?

Mentorschap is mogelijk wanneer u (tijdelijk) zelf niet kunt beslissen over uw zorg. Bijvoorbeeld vanwege een psychiatrische ziekte, een verstandelijke beperking of dementie.

Wie bepaalt dit?

De rechter beslist of u een mentor krijgt en ook benoemt hij deze.

Wie kan mentorschap aanvragen?

U kunt mentorschap voor uzelf aanvragen. Een familielid kan dat ook doen. Een advocaat is niet nodig.

Meer informatie over het aanvragen én beëindigen van mentorschap vindt u op Rijksoverheid.nl.

Wie kan mentor zijn?

U kunt zelf aangeven wie uw voorkeur heeft. Vaak is een familielid de mentor. Als dat niet kan of als niemand dat wil, zijn er professionele wettelijke vertegenwoordigers die de rol van mentor op zich kunnen nemen.

Eisen professionele vertegenwoordiging

De professionele wettelijk vertegenwoordigers moeten voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Die eisen gaan over opleiding, bijscholing, achtergrond, bereikbaarheid, betrokkenheid, dossiervorming, controle etc.

Uitgebreide informatie over verantwoorde en goede vertegenwoordiging vindt u op de website www.goedvertegenwoordigd.nl.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.