Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

MultiFunctioneel centrum

Een MultiFunctioneel Centrum (MFC) behandelt kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Het gaat om jeugdigen met bijvoorbeeld ernstige gedragsproblemen, persoonlijkheidsproblematiek of ontwikkelingsstoornissen. Vaak is er ook sprake van leer- en opvoedingsproblemen. 

Zorgaanbod

Het MFC biedt psychiatrische behandeling in combinatie met orthopedagogische zorg (opvoeding). In een MFC werken instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg samen. De hulp is op verschillende manieren mogelijk:

  • ambulant (op afspraak); 
  • in dagbehandeling;
  • in deeltijdbehandeling;
  • tijdens een opname (uw kind woont dan tijdelijk in de instelling).

Observatie, behandeling en crisisopvang zijn mogelijk. 

Voor wie?

Kinderen en jongeren met een combinatie van een licht verstandelijke beperking (LVG) en bijvoorbeeld ADHD, autisme of angst- en gedragsstoornissen kunnen in een multifunctioneel centrum terecht. Ook LVG-jeugd met een trauma, stemmingsstoornissen of psychoses kunnen er terecht.

Onder welke regeling valt zorg in een MFC?

Zorg en behandeling in een MFC valt onder de Jeugdwet. Zie Toegang tot jeugdhulp voor meer informatie over jeugdhulp. 

Adressen

Platform MFC biedt adressen van multifunctionele centra. 

Meer informatie

Platform MFC is het landelijke samenwerkingsverband van MFC's.

 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.