Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Nabestaandenuitkering Anw

Een nabestaandenuitkering Anw is een uitkering voor partners of kinderen van overledenen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de uitkering uit.

Daarnaast bestaat de wezenuitkering Anw, voor kinderen van wie beide ouders zijn overleden. Deze uitkering is ook beschikbaar voor kinderen die zijn geadopteerd.

Voorwaarden

U krijgt een nabestaandenuitkering Anw als uw partner in Nederland woonde of werkte, én u nog niet de AOW-leeftijd heeft, én u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • u zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 jaar
  • u bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt

Het maakt niet uit of u getrouwd was of samenwoonde met uw overleden partner.

Heeft u een kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan kunt u een nabestaandenuitkering krijgen als:

  • u uw eigen kind of pleeg- of stiefkind verzorgt, én
  • dit kind tot uw huishouden behoorde op het moment van overlijden.

Anw-uitkering aanvragen

Als uw partner overlijdt, moet dat binnen vijf dagen worden doorgegeven aan de gemeente. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit. De gemeente geeft het door aan de SVB.

De SVB stuurt verdere informatie en een aanmeldformulier. De sociaal raadslieden kunnen eventueel helpen met het invullen van de formulieren.

Zie ook

De Sociale Verzekeringsbank geeft meer informatie over de Anw.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.