Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Nachtopvang voor ouderen

Nachtopvang wil zeggen dat oudere mensen 's nachts in een verpleeg- of verzorgingshuis slapen, en overdag thuis zijn.

Voor wie?

Nachtopvang is bijvoorbeeld geschikt als:

  • u 's nachts verzorging nodig heeft die u thuis niet kunt krijgen;
  • uw vaste verzorger 's nachts niet beschikbaar is.

Meer informatie over nachtopvang

Niet alle verzorgings- en verpleeghuizen bieden nachtopvang. U kunt bij deze organisaties informeren waar u terechtkunt voor nachtopvang:

  • een Stichting Welzijn Ouderen. U vindt het adres van deze organisatie in het telefoonboek of de gemeentegids.
  • het Wmo-loket van uw gemeente.

Nachtopvang als mantelzorgondersteuning

Gemeenten zijn volgens de Wmo 2015 verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van hun inwoners. Daarbij hoort de ondersteuning van mantelzorgers. Nachtopvang voor ouderen is een manier om mantelzorgers te ontlasten waardoor zij langer en beter zorg kunnen geven. Men noemt dit wel 'respijtzorg': vervangende zorg waardoor de mantelzorger meer vrije tijd heeft.  

Hoe de gemeente u en/of uw mantelzorger precies moet ondersteunen is niet vastgelegd in de wet. Daardoor is maatwerk mogelijk. Nachtopvang kan een onderdeel hiervan zijn. Het resultaat moet zijn dat u zo lang mogelijk veilig zelfstandig kunt leven. Heeft u hierbij hulp nodig? Lees dan meer over Wmo-ondersteuning van de gemeente. 

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.