Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

OV-begeleiderskaart

Met een OV-begeleiderskaart reizen begeleiders van iemand met een ziekte of beperking gratis mee in het openbaar vervoer. Jeugd en volwassenen met een ziekte of beperking kunnen een OV-begeleiderskaart aanvragen. 

Gebruik van de OV-begeleiderskaart

De kaart is geldig in:

  • de trein, bus, tram en metro in Nederland;
  • in sommige regiotaxi's;
  • op sommige veerdiensten;
  • in de Benelux.

Begeleiders van mensen met een visuele beperking mogen ook gratis meereizen naar diverse Europese landen. 

Begeleider

U mag maximaal één begeleider per keer gratis laten reizen. De begeleider moet minstens 12 jaar oud zijn. U hoeft niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen. De begeleider mag de rolstoelbrug niet bedienen, dat mag alléén een bevoegde reisassistent doen.

OV-assistentie

Openbaar vervoerbedrijven bieden ook zelf assistentie aan. Als u met deze assistentie kunt reizen, komt u niet in aanmerking voor een OV Begeleiderskaart.

Extra service bij een visuele beperking

Voor reizigers met een visuele beperking en een OV-begeleiderskaart bestaat het Sentire-abonnement, waarbij een lager instaptarief geldt. Meer informatie vindt u op OV-chipkaart.nl.

OV-begeleiderskaart aanvragen

Informatie over de aanvraag vindt u op OV-begeleiderskaart.nl.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.