Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

OV-begeleiderskaart

Kunt u door een ziekte of beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan kan uw begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis meereizen. Zowel jongeren als volwassenen met een ziekte of beperking kunnen deze kaart aanvragen.

Waar is de OV-begeleiderskaart geldig?

Uw begeleider reist met de OV-begeleiderskaart gratis in:

  • de trein, bus, tram en metro in Nederland;
  • in sommige regiotaxi's;
  • op sommige veerdiensten;
  • in de Benelux.

Heeft u een visuele beperking? Dan mag uw begeleider ook gratis meereizen naar diverse Europese landen. 

Regels bij gebruik

U mag maximaal één begeleider per keer gratis laten reizen. De begeleider moet minstens 12 jaar oud zijn. U hoeft niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen. De begeleider mag de rolstoelbrug niet bedienen, dat mag alléén een bevoegde reisassistent doen.

Zelfstandig reizen met OV-assistentie

Openbaar vervoerbedrijven bieden reizigers met een beperking of ziekte assistentie aan. Als u dankzij de hulp van een vervoerbedrijf kunt reizen, kunt u zelfstandig en zonder begeleider reizen. U krijgt dan geen OV-Begeleiderskaart.

Extra service bij een visuele beperking

Voor reizigers met een visuele beperking bestaan speciale abonnementen en extra diensten voor het openbaar vervoer. Meer informatie vindt u op de website OV-chipkaart.

OV-begeleiderskaart aanvragen

Informatie over de aanvraag vindt u op OV-begeleiderskaart.nl.

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.