Regelhulp.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

-A A +A

Regelhulp, wegwijzer naar zorg en ondersteuning

Overbelasting bij mantelzorgers

Als mantelzorger geeft u zorg aan iemand met wie u een emotionele band hebt. Die betrokkenheid kan voldoening geven, maar is ook een risico. Mantelzorg kan leiden tot overbelasting.

Want naast de verantwoordelijkheden en praktische taken die bij mantelzorg horen, is er vaak ook een emotionele kant. De relatie met de persoon die u verzorgt, verandert. U bent niet meer alleen partner, kind, broer/zus of vriend, maar ook verzorgende.

Risico op overbelasting

Lang niet iedere mantelzorger raakt overbelast. Maar soms is er extra risico op overbelasting:

 • Als u iemand verzorgt met een langdurige en/of ernstige ziekte.
 • Als er tegelijkertijd andere ingrijpende gebeurtenissen zijn, zoals problemen op het werk, een scheiding of een verhuizing.
 • Als u zelf gezondheidsproblemen krijgt.
 • Als er relatieproblemen of moeilijkheden in uw gezin zijn.

Overbelasting herkennen

 • Lichamelijke klachten, zoals hoofd- of buikpijn, verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, pijn in nek, schouder of rug, duizeligheid, vermoeidheid, minder eetlust of juist voortdurend honger.
 • Psychische klachten, zoals schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, snel geëmotioneerd zijn, piekeren, gespannenheid.
 • Ander gedrag, bijvoorbeeld rusteloosheid, onverdraagzaam, agressief, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.

Op de website van Vilans staat een vragenlijst om overbelasting bij mantelzorgers vast te stellen.

Wie kan u helpen?

Hulp vragen is voor veel mensen niet makkelijk. Zeker niet als u zelf juist degene bent die hulp geeft. Wanneer vrijwilligers of de thuiszorg komt voor ondersteuning, komen er nieuwe mensen in huis wat niet iedereen even prettig vindt. Misschien geeft de patiënt zelfs aan dat hij of zij geen hulp van vreemden wil.

Maar niemand heeft er iets aan als u de zorg niet meer aan kunt. Daarom is het belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen. Vraag dus op tijd hulp, zoals:

 • Ondersteuning voor uzelf, bijvoorbeeld door uw hart te luchten, praktische adviezen te krijgen, er even tussenuit te kunnen.
 • Leren om ‘nee’ te zeggen als het te veel wordt.
 • Hulp bij de zorg, bijvoorbeeld van mensen in uw omgeving, vrijwilligers of de professionele thuiszorg (wijkverpleging).
 • Een mantelzorger-maatje, een vrijwilliger die er speciaal is voor de mantelzorger.

Het Steunpunt Mantelzorg kan u helpen de juiste hulp te vinden. U vindt de adressen op de website van Mezzo.

Zie ook

De hulp is nodig in:

Gemeente onbekend

Uw gemeente kan niet worden bepaald op basis van uw huidige internetverbinding. Kies 'Wijzig' om uw gemeente in te voeren.